З появою в родині дитини перед батьками постає чимало завдань, які зокрема стосуються підтримання чистоти та здоров’я. Особливої відповідальності потребує вибір прального порошку, адже звичайними засобами для прання одяг малюка прати не можна. Річ у тім, що дорослі порошки (навіть господарче мило) можуть викликати алергію та негативно впливати на здоров’я дитини.

Для прання дитячих речей треба купити пральний порошок із низькою токсичністю, який запобігатиме алергічним реакціям та водночас забезпечить якісне очищення навіть за низьких температур.

Вимоги до прального засобу для дитячих речей

Він має відповідати високим вимогам, тому отримує сертифікацію тільки після ретельного тестування.

Вимоги до прального засобу для дитячих речей полягають у наступному:

  1. Проста формула із невеликою кількістю компонентів.
  2. Відсутність штучних ароматизаторів і відповідно стійкого запаху. Можливе використання натуральних ароматизаторів у невеликій кількості.
  3. Гіпоалергенний склад, що доводить маркування на пачці. Порошок не може містити компонентів, здатних викликати алергічну реакцію у чутливої шкіри.
  4. Обмежені терміни зберігання. Якщо порошок має значний термін придатності, у складі можуть міститися агресивні консерванти. 
  5. Відсутність відбілювальних речовин та фосфатів. Замість останніх можуть використовуватися силікати або цеоліти.

Основні особливості 

Іноді можна почути, що дитячі порошки мало чим відрізняються від дорослих, а їх особливе призначення — це всього лише маркетинговий хід. Проте таке твердження не відповідає дійсності.

Хлорні, кисневі та оптичні відбілювачі, які містяться у дорослих пральних засобах, можуть викликати алергічні реакції, тому їх не використовують для виробництва дитячого порошку. Засоби для прання дитячого одягу не містять штучних ароматизаторів, тому переважно мають нейтральний запах. Іноді для надання аромату використовуються парфумерні композиції із натуральних компонентів.

Поверхнево-активні речовини, які розчиняють забруднення, містяться у будь-якому пральному засобі, проте у різній кількості. Зокрема у складі дитячого порошку їх має бути не більше 15%. До того ж використовуються неіоногенні поверхнево-активні речовини, які відрізняються мінімальною токсичністю. Для підвищення очищувальних якостей дитячих пральних засобів виробники додають до їх складу мильну стружку.

Ще одна важлива відмінність полягає у відсутності фосфатів, замість яких використовуються цеоліти — безпечні речовини, які містяться навіть у косметиці.