500 багатодітних сімей на 12 тисяч населення. Війна - не завада народжуваності, у цьому певні жителі громади на Рівненщині, яка відома високим приростом населення. У родинах виховують від трьох і більше дітей. Жінки кажуть, народжують не через виплати, а тому, що діти - це багатство та радість. Показова історія сім'ї з села Тинне, що на Сарненщині, тому доказ.

Тетяна багато років тому напророкувала собі велику родину. Так і сталось. Має семеро доньок та трьох синів.

Дмитро, Вадим, Лідія, Яна і Валентин, закордоном Наталія, Олександра і Світлана і Софійка ще їде додому, у Березному учиться.

Найстаршій доньці 21 рік, найменшому сину 9. Нині закордоном троє старших дітей. Всі інші проживають з батьками.

Ми так любимо як свято, зібратись, поїхати на озеро, всі купаються так весело. Так добре, що така родина. А я в матері була одна, вона на роботі, брат кудись піде і я постійно була сама. Взагалі добре, коли така велика родина, - розповідає Тетяна Омельковець, матір 10 дітей.

Сім'я дружна. Дівчата допомагають матері готувати страви. Сьогодні на обід борщ та вареники.

Тут літрів 4-5. Ще макарони їм варила з яйцем, а це вареники, але не всі. Ще треба доліпити.

Ліпить мама з найменшими доньками. Господиня підказує як правильно.

Перед святом котлети роблять, а я наблюдаю за ними. Вареника такого зліплять, що можна й посміятись, ну вони ще малі.

Тісняться поки у хаті, у невеличкій кухні. Тим часом закінчують ремонт у просторій, аби всім вистачило місця.

У нас тут була така маленька кухонька. Дітей багато, всі не поміщались за столом. Ми вирішили добудувати ще кімнату. У нас тут буде трьох метровий стіл, щоб всі діти поміщались і не штурхали один одного підвинься.

Найстарший серед синів 17-річний Валентин. Хлопець їздить на тракторі, обробляє город. Жодної роботи не боїться.

Старший хлопець, от сказав йому - він поїхав поле обробляє. Менші знають своє, той за теличкою, той кролі, курчата годує, ну все роблять, - розповідає Олександр Омельковець, батько 10 дітей.

Діти допомагають і на городі. Саджають всього вдосталь, бо велика родина.

Олександр працює на місцевому підприємстві. Тетяна домогосподарка. Доглядає дітей та чимале господарство.

Окрім корови, ще є теличка, козенята, кролі, качки, кури. Всі продукти родина бере з власного господарства. Це значно економить бюджет, але забирає увесь вільний час.

Помічниками є діти. Матір каже, було важко як підростали. Нині сини та дочки - це їхня підтримка.

У селі Тинне на Сарненщині майже 5000 тисяч жителів. Кожна друга сім'я багатодітна. У селі збудована одна з найбільших шкіл в області. Вона розрахована на 2000 учнів. У громаді кажуть, війна не завада родинам народжувати дітей.

Пішла така тенденція, що не тільки віруючі сім'ї народжують. Люди народжують троє дітей і більше дітей. Мабуть, рівень життя зріс, - розповідає Світлана Потапович, начальник відділу соціального захисту Немовицької сільської ради.

Рівненщина потрапила у п’ятірку лідерів за рівнем народжуваності. За шість місяців цього року на світ з'явилось майже дві тисячі немовлят. Найбільше традиційно у північних районах області.

На сьогодні на Рівненщині виховується майже 62 тисячі дітей у багатодітних родинах. Це ті родини де троє і більше дітей, - розповідає Роза Слободенюк, директор департаменту соціальної політики Рівненської ОВА.

Велика родина - це втіха для подружжя Омельковець. Радіють своїм дітям і вже не уявляють життя без своїх синів та доньок.

От десь поїдуть вони у санаторій, зайдеш в хату, вже щось не хватає, - каже Олександр.

Я завжди так любила дітей, мабуть, мені бог і дав їх так багато, - каже Тетяна.

Певні - життя не має зупинятись, навіть у час війни. Треба плекати любов у родині, продовжувати рід і мотивувати своїм прикладом іншим. Планують як найшвидше закінчити ремонт у великій кухні аби зібратись за столом усією сім'єю.