Пересопниці - 875. Відоме село на Рівненщині та й в Україні відзначило 875-ту річницю від першої літописної згадки. Пересопниця є батьківщиною Першокниги, а саме Пересопницького Євангелія. На ньому складають присягу на вірність Україні її Президенти. Святкування не було масштабним через війну. Та все ж на свято села завітало чимало туристів. Подробиці у сюжеті.

 У Пересопниці свято. 875 років від першої літописної згадки. Невеличке село у Рівненському районі, де живе трохи більше сотні людей. Втім воно відоме на всю Україну. Адже є батьківщиною Першокниги.

Книга має майже тисячу сторінок і важить трохи більше 9-ти кілограмів. Написана на пергаменті чорним чорнилом.

Оригінальне видання зберігається у Києві, у Пересопниці факсимільна копія. Побачити книгу, музей та зануритись в історію, до Пересопниці приїхало чимало туристів. Серед них Ігор. Чоловік родом з Харкова, військовий батальйону "Айдар". На війні отримав інвалідність, нині проживає на Рівненщині.

Військового з родиною, у себе вдома на Дубенщині прихистила Ірина. На війні втратила чоловіка.

Заходи розпочалися з презентації унікальної археологічної знахідки - амфори, якій 4 тисячі років. Її знайшли у результаті розкопок торік, на території закладу.

Чотири місяці реставрували амфору. Їх переважно використовувалися у побуті, але коли власник помирав, то амфору ховали разом із ним.

Побачити колишні поселення та побут, змогли всі, хто завітав на свято до "Культурно-археологічного центру "Пересопниця". Серед гостей не лише жителі села, а й гості з інших областей.

Юрій священник. З доньками та дружиною приїхали у музей. Кажуть, Пересопниця - унікальне місце, яке створило національний символ українців та святині України.

Історичні корені української духовності пронизані у даному археологічному центрі. Дитячий та військовий оркестр додавали атмосфери святу.

На території музею працювала і виїзна торгівля. Намагались передати автентичну стародавню атмосферу і в приготуванні страв.

Також присутні долучилися до благодійного збору на придбання автомобіля для 36-ї бригади морської піхоти. На святі було зібрано майже 10 тисяч гривень.

Читайте також: У Рівному стартував щорічний Музейний марафон