Рейдерське захоплення у центрі міста. Так кажуть представники рівненської "Спілки журналістів", яких сьогодні хотіли виселити з Народного дому. Зробити це мала на меті виконавча служба. Останні кажуть, діють згідно з рішенням суду. Хто правий та чому відбувається виселення - розповість Ілля Томашевський.

Якщо Ви вважаєте, що дієте правомірно, будь ласка, зламуйте двері. Я дивлюсь, Ви вже підготувались. Але майте на увазі - це рейдерський захват.

Саме поняттям "рейдерське захоплення" трактують представники рівненської спілки журналістів дії державної виконавчої служби. Останні прийшли виселяти журналістів з приміщення Народного дому. Кажуть, діють на офіційній підставі.

Якщо Ви погоджуєтеся на добровільне виселення. Ми зараз піднімаємося, ви відкриваєте двері і ніхто нічого не зламує. Ми описуємо те майно, згідно акту, даємо Вам його на зберігання. І Ви зі стягувачем можете погодити той час і дату, коли Ви хочете його забрати.

Рівненська обласна організація "Спілка журналістів" перебувала в народному домі згідно договору оренди, який закінчився в 2021 році. По завершенню договорю зазвичай орендарі повертають майно з оренди. Цих дій зі сторони орендаря не було. По суті вже 3 роки, як вони безпідставно користуються цим приміщенням, - каже Олеся Смоловик, начальник Управління комунальної власності 

З цим не згодні представники спілки журналістів. Кажуть, що справа щодо їхнього перебування у народному домі, досі розглядається в суді і рішення вони ще не отримали. Ба більше, додають, що діють в рамках закону.

Обласна спілка за дорученням голови Дмитра Володимировича звернулася в Міністерство юстиції. Міністерство юстиції буквально кілька днів тому надіслало роз'яснення з приводу того, що творчі спілки, газети, друковані засоби масової інформації не підлягають виселенню ні під яким приводом, - каже Олег Бернацький, директор юридичної фірми "Адвокати закону" 

За словами голови рівненської спілки журналістів Дмитра Тарасюка, вони перебувають у приміщенні Народного дому з 1992 року. Каже, що їх з цього приміщення виселити не можуть, через законодавство.

В 2009 році Верховна Рада прийняла постанову про накладення мораторію на виселення творчих спілок. А через рік в 2010 році Президент України підписав закон, який категорично забороняє виселяти творчі спілки. Які вони займають на законних підставах, - зазначив Дмитро Тарасюк, голова Рівненської обласної організації Національна спілка журналістів України

Дмитро Тарасюк додає, якщо суд все ж таки зобов'яже їх виселитися, вони готові це зробити. Однак, якщо міська влада надасть їм приміщення, куди переїхати. Натомість в управлінні комунальної власності кажуть, що неодноразово, усіляко намагалися домовитися із представниками спілки журналістів. Ба більше. нібито навіть пропонували приміщення. Однак результату переговори не дали.

Ми неодноразово спілкувалися із представником, керівником спілки. Ще до того, як ми звернулися до суду. В управлінні на балансі перебуває вільне приміщення, яке знаходиться на Героїв поліції 21. Це 1 поверх біля обласної державної адміністрації. Ми пропонували на той час вільне приміщення, ще не вживаючи заходів судових, - додала Олеся Смоловик, начальник Управління комунальної власності 

Чим закінчиться цей конфлікт дізнаємося вже за 10 днів. Тоді й буде відомо, на яких умовах зійдуться обидві сторони.

Читайте також: «Краще коня купити»: На Рівненщині зросли ціни на пальне (ВІДЕО)