Онкологія та неочікувана вагітність. Селами Рівненщини їздить мобільна бригада медиків. Лікарі перинатального центру обстежують жінок, які живуть далеко від міст, аби виявити патології та провести профілактичні огляди. Діагнози бувають різні. Сьогодні мобільна бригада приїхала в одне з сіл на Дубенщині. Як відбувався прийом пацієнтів, бачила Анна Яцук.

Село Теслугів. Вранці до місцевої амбулаторії йдуть жінки. Чекають мобільну бригаду лікарів з рівненського перинатального центру. Серед них Катерина. Жінка з родиною переїхала на Рівненщину з Краматорська. Дивом вціліли під час ракетного обстрілу залізничного вокзалу.

З Донеччини на Дубенщину. У квітні 2022-го родина приїхала у село Теслугів. Вже на Рівненщині Катерина народила п'яту дитину. Сьогодні чекає на огляд до гінеколога.

Родичів у мене немає, чоловік працює. Залишити найменшу дитину, щоб поїхати у місто, немає на кого. А після пологів треба ж перевіритись, - ділиться Катерина Рудська, ВПО з Донеччини.

Тим часом у Рівному мобільна бригада медиків перинатального центру готується виїздити на Дубенщину. Для огляду беруть все необхідне.

У складі бригади постійно акушер-гінеколог та фахівець з УЗД. Терапевт, мамолог та уролог їздять по графіку. Сьогодні медики прямують у село за 90 кілометрів від Рівного. Чималу відстань долають бруківкою і нарешті на місці. У сільській амбулаторії на мобільну бригаду вже чекають. У Теслугів з початку року приїхали вдруге.

Євгенія одна з перших на прийом до гінеколога. Каже, не була у нього вже майже 5 років. Зрання двоколісним приїхала у медзаклад. Пройшла огляд та УЗД.

Прийшли на огляд і деякі вчителі місцевої школи. Кажуть, в амбулаторії працює лише сімейний лікар. Не вистачає УЗД фахівця. Їхати у районний центр не всі можуть. Тому такі мобільні бригади дуже в поміч.

Два десятки жінок за один приїзд оглядає лікар гінеколог. Діагнози різні, пацієнтки теж.

У віддалених селах більше на прийом ідуть жінки в менопаузі. Мають певні скарги, ми надаємо допомогу. До мене приходила на огляд жінка і якій 83 роки. Вона просто прийшла бо вже давно не була, = каже Ольга Макаровець, лікар акушер-гінеколог.

Різні патології, інколи й онкологію діагностують у жінок. А ще несподівану вагітність.

Дмитро Филипюк теж частина мобільної команди. Акушер - гінеколог, фахівець з УЗД, а подекуди й психолог. Каже, інколи жінки комплексують, що огляд веде чоловік.

Виявлення патології на ранніх етапах. Саме така мета безплатних оглядів, які проводить мобільна бригада лікарів перинатального центру по селах. Працюють з 2022-го року. Здійснили сотні виїздів та оглянули тисячі жінок. Катерина Рудська теж серед них. Сьогодні дочекалась своєї черги.

До слова, у квітні мобільні бригади обласного перинатального центру відвідають 15 сіл і селищ на Рівненщині: одне у Дубенському районі, всі решта у Рівненському.  

Читайте також: Від фітобочки до спортивної реабілітації: На Рівненщині відкрили кабінет відновлення для військових (ВІДЕО)