Сьогодні, 9 березня, День народження Тараса Шевченка. Віряни вшановують пам'ять сорока Севастійських мучеників.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

9 березня в церковному календарі – день пам’яті сорока Севастійських мучеників. 320 року у Севастії (Вірменія) стояло сорок римських воїнів-християн. Хоча вже був підписаний закон про вільне віросповідання, але солдатів неодноразово змушував воєначальник відректися від їхньої віри. В той день воїнів роздягли і поставили зв'язаних на вкрите льодом озеро. На березі ж озера розвели вогонь, щоб ті, хто хотів погрітися, могли зробити це. Але спершу потрібно було відректися від Христа.

Один нещасний в досвітній час не витримав і пішов до берега. Але тільки тепле повітря торкнулося його шкіри, він впав замертво. А над мучениками засвітилося світло. Це настільки потрясло сторожа, що він ступив на лід і приєднався до них. Воєначальник, побачивши це, наказав повбивати солдат, а їхні тіла кинути до озера. Лише через три дні стало відомо те, що трапилося. Їхні рештки були поховані єпископом Севастійським.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 9 БЕРЕЗНЯ

  • Виконувати будь-яку домашню роботу і працювати суворо заборонено.
  • Не можна заздрити іншим, лаятися і лихословити.
  • Не варто позичати великі суми грошей.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо від цього дня 40 днів протримаються заморозки, літо буде спекотним;
  • почути грім — до голодного року;
  • яка цього дня погода, такою вона буде ще сорок днів;
  • багато сорок і галок — скоро почнеться справжнє тепло.

В народі цей день називали Сороками, якщо вранці був мороз, то казали, що "прийшли Сороки" — сорок морозних днів перед теплом. Також вірили, що саме від цього дня з вирію починають повертатися птахи, яких є сорок видів.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 березня
Які сьогодні іменини: Олександр, Олексій, Опанас, Валерій, Дмитро, Іван, Іраклій, Кирило, Леонтій, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Тарас, Олександра, Наталія.