Знання однієї чи кількох іноземних мов відкривають перед людиною справжній світ можливостей. Це і навчання за кордоном, і подорожі та відкриття для себе не туристичного боку країни, а ще можливість працювати на престижній роботі та отримувати високу зарплатню. І для цього необов'язково їхати за кордон, можна працювати і віддалено.

Знання кількох іноземних мов особливо допоможуть у пошуку роботи IT-фахівцям. Зазвичай, ті хто обрав цю професію обов’язково вивчають англійську та вивчають ринок, щоб зрозуміти яку мову ще опанувати. У цій сфері, рекомендуємо звернути увагу на німецьку мову. 

Переваги знання німецької мови для IT-фахівців:

  • Німецька  - одна з найбільш поширених європейських мов.  Статус німецької, як офіційної мови закріплений одразу в кількох країнах: Німеччина, Австрія, Швейцарія, Ліхтенштейн, Люксембург та Бельгія. Всі ці країні відомі своїм високим рівнем життя, а відтак і пристойними зарплатами. У   IT-фахівця є всі шанси заробляти від 20 тисяч євро на рік;
  • У Німеччині бракує програмістів та інших IT-фахівців, тож відкрито багато пропозицій на роботу. 

Але щоб влаштуватися у німецькомовну компанію, слід відповідально підійти до вивчення німецької мови. Можна намагатися опанувати мову самотужки, але швидше та ефективніше буде це зробити з репетитором німецької мови:

  • Досвідчений педагог систематизує знання;
  • Досконало пояснить граматику;
  • Проконтролює вимову  та навчить правильно писати;
  • Підбере програму під ваші потреби та під час навчання враховуватиме ваші індивідуальні здібності швидко чи повільно засвоювати матеріал.

Техніки з вивчення німецької мови

Існує безліч технік з вивчення мови, ми наведемо кілька прикладів, які дуже підійдуть працівникам ІТ.

  1. Методика Ассіміль (Assimil). Головний принцип: вчити мову інтуїтивно: спершу йдуть короткі діалоги, а на наступній сторінці переклад. З кожним разом рівень складності збільшується. Відтак, запам'ятовуються не просто слова, а цілі речення, які можна повторити на практиці;
  2. Метод Розетти Стоун. Програма включає комбінацію слів, тестів, звукове супроводження та зображення. Все це поєднано таким чином, що  мозок може побудувати логічний асоціативний ряд, і більше запам'ятати слів та фраз. Це досить швидкий спосіб вивчення мови, який дозволяє почати через нетривалий проміжок часу говорити. Такий спосіб нерідко обирають IT-фахівці саме за можливість швидко почати комунікувати;
  3. Методика Берліц. Ще один спосіб навчання, поширений у сфері IT. Це - робота чи навчання за обміном. Таке стрімке занурення в середовище, дозволяє швидко опанувати мову навіть якщо на початку є мінімальний багаж знань. 
  4. Методика Зам'яткіна. Занурення в німецькомовне середовище за допомогою споживання контенту німецькою. На початку учню пропонують діалоги, коли розширюється лексичний та словниковий запас, учень переходить до читання, спершу статей, далі книг. Після цього - може дивитись фільми. Усе це збагачує та поліпшує знання.
  5.  TOEFL Podcast. На нього також слід звернути увагу IT-фахівцям. Метод передбачає постійне прослуховування німецької. Спершу запис читають повільно, потім обговорюють усі особливості та розбирають нову інформацію, а потім ще раз закріплюють знання, коли слухають діалог на звичайній швидкості. Спосіб важливий для підготовки  до екзамену TOEFL, який підтверджує рівень володіння німецькою, а також важливий під час працевлаштування. 

Обирайте методику, яка вам до вподоби і буде найбільш ефективною для досягнення цілей. Але обрання методики - це пів результату. Знання слід отримувати з репетитором з німецької мови, який допоможе розібратися в тонкощах та пояснить складні моменти, які неодмінно виникнуть в процесі навчання та засвоєння матеріалу. 

Обираємо корисні сайти для вивчення мови

Щоб вивчити та закріпити німецьку мову, слід також знайти сайти, на яких можна отримувати інформацію німецькою. Їх дуже багато, і всі вони допоможуть закріпити знання

  1. YouTube  - знайдіть німецькомовних блогерів, так ви навчитеся вимові та взнаєте нові вирази та слова, а також краще запам’ятаєте уже наявну інформацію. Порада: обирайте тематики блогів, які вам цікаві, щоб не занудьгувати під час перегляду;
  2. Netflix та інші платформи з переглядом фільмів та серіалів німецькою мовою, для початку включайте субтитри, так буде легше зрозуміти про що мова, а згодом намагайтесь дивитися без них. 
  3. Deutsche Welle. Це німецька радіостанція, телеканал, та інтернет сторінка, де можна дізнаватися новини та іншу корисну інформацію мовою оригіналу. Крім того там є безкоштовні курси з німецької, що допоможуть закріпити знання. 
  4. Babbel. Платформа, яка дозволить опанувати мову: граматику, скоромовки, розмовний стиль. Зверніть увагу, що курси платні.
  5.  Memrise. Стане корисною для всіх, хто хоче навчитися правильній вимові, її демонструють носії мови. А ще ви можете знайти фрази та побутові вислови, корисні під час буденного спілкування. 

Перед вивченням мови поставте перед собою мету, для чого вам це необхідно. Адже розуміючи кінцеву ціль, навчання стає більш вмотивованим. Порадьтеся з репетитором, що вам, як фахівцеві в сфері IT, необхідно в першу чергу вивчити. До того ж, якщо у вас є знання з англійської мови, німецька вам буде даватися простіше. Адже поділяє понад 60 відсотків словникового запасу саме з англійською.