JavaScript сьогодні входить в топ-10 найбільш вживаних мов програмування в світі. До того ж вона має досить простий синтаксис і є однією з найбільш дружніх мов для початківців. Знання JS відкриває перед фахівцем багато перспектив для працевлаштування, причому можна претендувати, як на посади верстальника в команді, так і розробника ігор чи додатків з нуля.

Її історія почалася на початку 90-х, коли був створений перший прототип під назвою Mocha. На той час також відбувся випуск ще однієї мови – Java. Їх розробники домовилися між собою про співпрацю, і  Mocha став для Java скриптовим компаньйоном. В 1995 році мова була перейменована на LiveScript, проте не вдавалося зробити її популярною для широкого загалу. Тож розробники вдалися до хитрощів і скористалися ім’ям відомого компаньйона, та перейменували продукт в JavaScript.

 

BUKI
Підготовлено за підтримки маркетплейсу Buki: https://buki.com.ua/ru/tutors-online/prohramuvannia/javascript/

 

Особливості JavaScript і її важливість у світі програмування

JS – це динамічна мова програмування, яка підтримує безліч підходів: функціональний, імперативний, подієво-орієнтовний тощо.  Серед особливостей JS, які вирізняють її серед інших, можна відмітити такі основні принципи:

  1. Високорівневість. Ця мова зручна для програмістів. За рахунок абстракцій в ній не надають значення комп’ютерній архітектурі, завдяки чому можна легко переносити програми з одного ПК на інший, швидше писати додатки.
  2. Здібність до інтерпретації. Програми, що написані на JS не потребують компіляції в машинний код. 
  3. Динамічна типізація. В динамічних мовах програмування типи змінних визначаються по ходу роботи ПЗ, що прискорює їх створення.
  4. Мультипарадигменність. JavaScript підтримує 2 рішення: прототипне та об’єктно-орієнтовне. Така особливість відкриває розробникам широкі можливості для реалізації ідей.

Працює JavaScript навіть без підключення до Всесвітньої павутини, але, щоб писати на ній, необхідно знати також HTML та CSS.

Перераховані особливості роблять JS оптимальною для web-розробки. До того ж, вона підтримується всіма ОС, працює на всіх мобільних платформах та в усіх браузерах, через що зберігається великий попит на програми написані на JavaScript, а розробники мають широкі перспективи для працевлаштування.

Можливості вивчення JavaScript

Сьогодні для навчання існує багато можливостей: самостійна робота, курси, з репетитором. Кожен спосіб має певні переваги та недоліки:

Критерії/спосіб
Курси
Репетитор
Самостійно
Вартість
В середньому 20 000 грн
Від 400 грн/1 год
Безкоштовно
Тривалість
4-6 міс
В залежності від рівня підготовки, в середньому від 4 міс.
В залежності від самодисципліни. Мінімум 6 міс.
Умови 
Заняття в групі, є підтримка куратора.
Заняття індивідуальні, увага і підтримка викладача.
Самостійна робота, є ризик допустити помилки та не помітити їх.

Де знадобиться знання JavaScript

JS найчастіше використовують у веб-розробці, разом з HTML і CSS вона є ідеальним інструментом для фронтенда. Але також її застосовують для написання бекенда та створення різних десктопних програм та ПЗ для девайсів. 

Якщо говорити про професії, де може знадобитися JavaScript, то це наступні:

  • фронтенд-розробник;
  • бекенд-розробник;
  • розробник десктопних програм;
  • розробник ПЗ;
  • розробник нативних  додатків для iOS і Android;
  • розробник серверних додатків.

Завдяки універсальності, ця мова програмування широко застосовується у різних напрямках розробки, що робить спеціалістів цієї сфери затребуваними на ринку праці. 

Як обрати свій шлях

Перш за все треба зважати на власні уподобання, можливості та рівень підготовки. До скілів, які треба мати розробнику JavaScript, можна віднести:

  • знання англійської;
  • знання JQuery. Це фреймфорк JavaScript, який допомагає в маніпуляції елементами та атрибутами, створенні складної анімації та візуальних елементів;
  • вміння працювати з Webpack для компіляції окремих модулів в JS-файли;
  • знання HTML і CSS (особливо для фронтенд-розробки);
  • знання фреймворка Reach Native (для розробки нативних додатків iOS та Android);
  • вміння працювати з платформою Node.js (для розробки ігор та ПЗ для девайсів) тощо.

Загалом, щоб визначитися, треба розібратися, які навички потрібні для того чи іншого напряму, чесно оцінити своє бажання та здібності їх набути. Ще можна вивчити ринок вакансій і звернути увагу на ті напрямки розробки, де менша конкуренція, так буде легше влаштуватися на роботу. Також радимо звернутися до ментора, який допоможе визначитися з напрямком.

Роль репетитора для початківців

Вивчати JavaScript можна різними способами, ми про це писали. Проте найбільш дієвий – це навчання з ментором. Серед переваг:

  • комфортний темп;
  • індивідуальна програма згідно рівню знань та цілям;
  • допомога і контроль на кожному етапі навчання, швидка реакція на помилки та детальний розбір;
  • поради з власного практичного досвіду.

Також ментор допоможе створити пет-проєкт, який можна додати в портфоліо та подавати разом з резюме. Загалом робота з викладачем – це можливість отримати глибокі та змістовні знання з розробки JavaScript, вийти на впевнений рівень джуна чи навіть прокачати скіли тим, хто вже отримав першу роботу.

Репетитор також допоможе обрати напрям чи навіть може стати провідником у світ ІТ. Є випадки, коли досвідчені фахівці рекомендують перспективних учнів на посаду інтерна в компанії, де працюють або своїм знайомим розробникам, які шукають помічника.