У понеділок, 25 грудня, православні християни вшановують визначну подію — народження на світ Ісуса Христа. Різдво Христове — сімейне свято. У цей день усі члени родини збираються разом. Однак, цьогоріч не всі українці, на жаль, зможуть бути поруч зі своїми близькими. Проте дуже хочеться порадувати рідних навіть на відстані.

Різдво Христове: традиції

Різдвяний піст — починається він за 40 днів до Різдва і вважається одним з найтриваліших в році. Хоча він і не посідає перше місце за суворістю, тому що в деякі дні дозволяється вживати рибу та олію. Піст покликаний очистити тіло та душу перед Різдвом. Церква дозволяє їсти будь-які овочі та фрукти, бобові, гриби. А ось яйця, м'ясо, молочні продукти та сир заборонені.

Святвечір — напередодні Різдва Христового (6 січня за юліанським календарем) вся родина збирається за столом. Цей ритуал називається Святвечір або Святий вечір. Обов'язковим атрибутом вважається 12 пісних страв, які символізують дванадцять апостолів.

Кутя — варена каша з пшениці чи іншої крупи, до якої додають мед, сухофрукти, горіхи, перетертий мак. Після застілля на Святвечір її обов'язково несуть хрещеним батькам. Кожен регіон України може похвалитися своїм рецептом куті. В цьому матеріалі можна дізнатися, як приготувати кутю п'ятьма способами.

Дідух — головна різдвяна прикраса української оселі. Дідухом називається сніп пшеничних стебел, який символізує дух наших предків, добробут, багатство. Також він виступає оберегом роду. Здавна вважалося, що на Різдво Христове приходять покійні родичі, щоб провести час зі своєю родиною. Дідух традиційно ставиться під образами (іконами) — найпочесніше місце в будинку.

Колядки — колядувати всією родиною йшли ще увечері 6 січня. В руках несли різдвяну зірку та наспівували ритуальні пісні. Ходили від хати до хати, а в обмін на колядку отримували солодощі, монети. Вважається, чим більше колядників прийде до будинку, тим більше достатку чекає на його жителів цього року.

Різдво Христове: привітання

***

З Різдвом Христовим! Нехай це чарівне свято наповнить ваше життя світлом, теплом, радістю та благополуччям. Бажаю вам миру, добра, кохання, сімейного затишку. Нехай ангел-охоронець оберігає вас від усіх бід та негараздів!



Світи, зірко Вифлеємська,
Ясним сяйвом на наш край;
Україні – рідній Ненці
Щастям й долею засяй!

Де біда людей скувала,
Зірко, ясно там світи!
Щоб свобода скрізь настала,
Землю нашу освяти.

Розірви ярмо неволі!
Зірко, сяй зі святих небес!
Щоб настав кінець недолі!
І наш рідний край воскрес!

***

Хай свято світлого Різдва
Прийде до вас із добрими вістями,
Щоб весело лунала коляда,
Щоб було радісно до нестями.

Щоб всі дари, що у світі є, прийшли
Сьогодні в день святий до вас в родину,
Щоб ви в достатку доброму жили,
Та радість примножували щохвилини!

***

Доля хай дарує милість
І прихильність, і дива.
Миру я бажаю в серці
В день священного Різдва.

Хай достаток буде в домі,
Розуміння і любов.
Прислухається хай янгол
До питань і молитов.

***

Зі світлим святом Різдва вітаю! Тепла і затишку — вашій оселі, турботи і миру — вашій родині, здоров'я і сил — вашому тілу. Бережіть себе і своїх близьких. Щастя вам!

З Різдвом Христовим! Світлої зірочки вам, яка поведе чистим, добрим життєвим шляхом! Мирного неба над головою, доброти і надійного ангела охоронця у вашому житті!

Читайте також: Лісівники спростували міф, що штучна ялинка є більш екологічною, ніж жива