Інформаційна атака на курорт "Буковель" - кому це може бути вигідно? У фейкових вкиданнях акцент робиться на тому, що "у Буковелі немає ТЦК, бо їм заборонили згори". Український гірський курорт Буковель потрапив під приціл російської ІПСО. Про це розповідають в LENTA.UA.

Для інформаційної атаки використовують старе відео та фейки про нібито недоторканність курорту для співробітників ТЦК. Цю інформацію розганяють як російські, так і українські ЗМІ. Про це пише видання Depo.ua, яке розслідувало ситуацію з українським гірським курортом.

ФЕЙКИ ДОВКОЛА БУКОВЕЛЯ

Видання вказує, що на початку грудня на сайтах новин і телеграм-каналах з'явилося відео з довгою чергою авто на в'їзді в курорт.

Потім з'явилося інше відео, де невідома людина у військовій формі заявила на відео в соцмережах, що ТЦК не роздають повістки на курорті, бо начебто є такий наказ "з найвищих кабінетів".

Згодом з'явилися розцінки у готелях курорту на Новий рік. Ці повідомлення спричинили хвилю обурення в українському суспільстві, зазначає видання.

Однак згодом журналістський факт-чекінговий проєкт "По той бік новин" проаналізував відео з чергою та виявив, що воно було знято ще 2021 року. Підтвердженням цього є слова автора відео та реклама на білбордах. Вперше ролик виклали 2 грудня, у день початку лижного сезону в Буковелі. Його опублікувала в соцмережі Тік-Ток користувач з нікнеймом zozuliaksenya. За її словами, відео знято ще 2021 року. А на 26-й секунді відео можна побачити на одній ділянці дороги одразу три однакові білборди з пропозицією знижок до 30% на бронювання будиночків. Сторінка цього курорту свідчить про те, що ця реклама була актуальною для сезону 2020–2021 року, - зазначає видання.

Проте саме відео масово розтиражували 3 грудня 2023 року. Одним із перших його у своєму фейсбуці виклав журналіст Костянтин Андріюк, відомий завдяки проєкту "Зупини лося". Він усвідомив, що поширив фейк і вирішив видалити повідомлення, передає Depo.ua.

РОСІЙСЬКИЙ СЛІД

Видання загадалося над питанням, кому це може бути вигідно, і звернуло увагу на такі факти. В інформаційних вкиданнях акцент робиться на тому, що "у Буковелі немає ТЦК, бо їм заборонили згори". Відразу після публікації фейкових відео в українських телеграм каналах їх підхопила російська пропагандистська мережа. Сайт "ЕкоІнвест" прямо називає це російським ІПСО.

Це фейки російської пропаганди! Водночас серед відпочиваючих у "Буковелі" здебільшого наші захисники, які приїжджають під час відпустки провести час із сім'єю в Карпатах. Крім того, дуже багато військовослужбовців проходять реабілітацію у реабілітаційному центрі у ДМК "Буковель". Тому давайте будемо свідомі й не вестимемося на російські вкидання. ГТК "Буковель" не закрито для ТЦК, там роздають повістки по всій Україні, – пише видання.

Схоже, що останні повідомлення про Буковель мають відразу кілька цілей. По-перше, це дискредитація влади. По-друге, це розкол в українському суспільстві, плекання ненависті та недовіри людей один до одного. І по-третє, це дискредитація курорту, який сплачує чималі податки до бюджету, та готелів, де працюють тисячі людей, у тому числі з інших регіонів України, – зазначає видання. 

Читайте також: Який бюджет виділять для підприємств медицини Рівненщини на 2024 рік