На своїй сторінці у фейсбук телеведучий та журналіст Костянтин Грубич розповідає про цікаве запрошення до Сарненського історико-етнографічного музею від винахідливої, патріотичної, і дуже переконливої жінки Вікторії Дашко.

Зустрічі з Вкторією Дашко не передбачалося нашим струнким планом триденної кулінарної мандрівки по Рівненській області, яку ми спланували разом з Ольгою Горкавчук та Миколою Смолінським. Але ця жінка виявилася і винахідливою, і патріотичною, і дуже переконливою, - каже Костянтин Грубич.

Ввечері напередодні зйомок у селі Сварині з колективом "Сваряни" Оксана Василюк у Сарненському готелі на Варшавській трасі Костянтин отримав ось таке повідомлення у месенджер:

"Добрий день, пане Костянтине! Вітання Вам із міста Сарни. Мене звати Вікторія Дашко, я директорка Сарненського історико-етнографічного музею і велика шанувальниця Вашої діяльності. Знаю, що Ви подорожуєте Поліссям. Тому радо запрошую Вас до нашого музею. Можливо, Вам цікавими будуть наші локації. Ми маємо на території музей просто неба, серед них є корчма, перевезена з села Гориничі Зарічненщина, де є діюча піч, в якій ми готуємо смачні поліські страви. Раді будемо Вас бачити в нашому музеї".

Таке запрошення пропускати гріх. Тому Костянтин домовився з Ярославом все ж таки "розсунути" добу і таки побачити й Вікторію, і її музей, і навіть приготувати щось із поліських страв, які вона так активно просувала у своєму листі.

Страву для приготування вони обрали із яскравою назвою - "Малімони". По суті, це ті самі деруни, але у селі Осова Сарненського району їх називають саме так - малімони.

Я як дослідник автентичної кухні виношу ці картопляні млинці окремою позицією у реєстр українських національних страв, - зазначає Костянтин.

Рецепт малімонів від Вікторії Дашко:
1 кг сирої картоплі почистити та стерти на мілку тертку, додати 3 стертих великих цибулини, сіль 1 ч.л, 2 ст.л сметани, 3 ст. л борошна. Все гарно вимішати та смажити на олії до рум'яної скоринки. Подавати зі смаженими шкварками та цибулею. Найкраще смакує зі сметаною.

Костянтин додає, що до цієї рецептури потрібно не забути потовкти 300 г картопляного пюре: його додавали до сирої натертої картоплі для пухкості малімонів.

Щось мені підказує: ми ще повернемося до Сарненського музею і цієї корчми. Поки що ж це завершальне відео нашої з Ярославом осінньоїх гастроекспедиції на Рівненщину, - каже український телеведучий та журналіст.

Читайте також: Тактико-спеціальні навчання: невідомий залишив у одній з шкіл Рівного вибухівку (ВІДЕО)