30 листопада у світі відзначають Міжнародний день захисту інформації, День домашніх тварин, День «Залишайтеся вдома, бо ви не хворі», Міжнародний день боротьби з розладами харчової поведінки, неофіційне свято дизайнерів одягу - Міжнародний день спідниці. В Україні сьогодні - День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За новим церковним календарем 30 листопада 2023 року – день Апостола Андрія Первозванного. За легендами Андрій Первозванний народився в місті Вифсаїда в регіоні Галілея (нині північний Ізраїль) в родині простого рибалки.

Будучи ще юнаком він вирішив не одружуватися і присвятити себе Господу. Саме він став першим послідовником Спасителя (саме тому його назвали Первозванним). Згодом він також привів до учнів Ісуса свого брата – святого апостола Петра. Андрій, разом з іншими учнями, всюди слідував за Христом. Він бачив всі його чудеса, страждання і воскресіння.

Андрій Первозванний був наділений здатністю зцілювати будь-які хвороби. Тому слава про його чудеса йшла далеко попереду нього. Коли святий був в селищі Патри, правитель Егіат, який проповідував язичництво, наказав стратити Андрія, розіп’явши його на хресті. Щоб страждання продовжувалися якомога довше, Первозванного вирішено було прив’язати так, щоб його тіло утворило букву “Х”. При цьому цвяхів не вбивали, а руки та ноги перев’язали мотузками.

13 грудня віруючі обов’язково відвідують храм. Перед іконою моляться незаміжні дівчата, бо вважається, що святий дарує сімейне щастя. День Апостола Андрія Первозванного називають одним з найцікавіших і найбільш таємничих. Це пов’язано, перш за все, з ворожіннями, які церква не вітає.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

30 листопада День ангела у власників таких імен: Андрій, Іван, Ян.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ

  • Сонячна, але морозна погода — до хорошого урожаю наступного року.
  • Ясний і морозний день віщує багатий урожай в наступному році.
  • Якщо річки і озера вкрилися льодом, то грудень буде холодним.
  • Чим нижче пливуть хмари, тим холодніше буде в найближчі дні.
  • Сніг, що випав в Андріїв день, пролежить до самого квітня.
  • Якщо в будинку пропали мухи і комарі, то більше в цьому році теплих днів не буде.
  • Ранковий туман віщує потепління.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

У цей день не варто прислухатися до розмов, пліток і новин - швидше за все, це просто вигадки.

З Андрійового дня до Водохрещі триває заборона на всі види ткацьких робіт.

Не можна викидати залишки їжі і хліба у відро для сміття - краще віддайте їх тваринам.

Заборонено в цей день пити спиртні напої.