Результати оприлюднені під час круглого столу в Рівненській обласній клінічній лікарні ім. Ю. Семенюка, на якому обговорили надання послуги ментального здоров’я в області. Про це повідомляють в Рівненській обласній державній адміністрації.

Було опитано 1,5 тисячі респондентів. Акцент робили на три галузі – освіта, медицина та соціальний захист, адже саме там зосереджена найбільша кількість фахівців, які надають психологічну допомогу. В результаті, ми побачили, що люди найбільше довіряють психологам і медикам. Саме на них і робитимуть акцент – ці фахівці пройдуть відповідне навчання з надання послуг ментального здоров’я. Вони першими опанують техніками від самодопомоги до кваліфікованого супроводу, - розповідає координаторка з ментального здоров'я у Рівненській області Олена Гандзюк.



У Рівненській ОДА нагадують, що така послуга покликана звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, обізнаністю про профілактику ментальних розладів, способи турботи про себе та для підтримки близьких людей.

Наш регіон активно розвиває цю сферу. Разом з міжнародними донорами ми вже відкрили 4 центри психосоціальної підтримки у чотирьох районах області. Проводимо навчання медичного персоналу, працівників освіти. У виїзних мобільних бригадах присутні психологи, які допомагають ветеранам війни, членам їхніх сімей та сімей загиблих, внутрішньо переміщеним особам, а також цивільним, які пережили травматичний досвід. Ментальне здоров’я і наш психологічний стан - це не завдання для галочки й не статистика. Це про важливі речі, про об’єднання суспільства. Людина, яка потребує допомоги, повинна мати можливість просто і швидко її отримати, - каже начальник Рівненської ОДА Віталій Коваль.



Сьогодні, десятого жовтня, весь світ відзначає День психічного або ментального здоров’я. Послуга ментального здоров'я започаткована в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?", яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Ми отримали перші результати опитування і вже бачимо, де є проблеми. Першочергово звертаємо увагу на військових, їхні родини, вимушених переселенців, дітей та підлітків, а також людей старшого віку. Ми маємо підняти та пояснити послугу з ментального здоров’я. Нині на Рівненщині у 63 закладах первинної медико-санітарної допомоги області вже працюють у цьому напрямку. Будемо долучати до спільної роботи й психологічну службу освіти, - зазначає перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Нині на Рівненщині завершили інтерактивне картування мережі психологічної допомоги. Там розміщені усі локації, де можна отримати такі необхідні послуги.

Ця послуга спрямована на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами, - зауважує заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська. - Ми вже працюємо в цьому напрямку з переселенцями. Долучили до спільної роботи волонтерів, донорів, громадські організації. У нас є люди й резерви, які можуть і вміють працювати в екстрених ситуаціях – це евакуація, розміщення ВПО, робота з ветеранами та їхніми сім’ями. Тепер концентруємо нашу роботу на комплексній послузі.

Читайте також: На Сарненщині поліцейські розслідують ДТП, у якій постраждала малолітня