На Рівненщині знайшли амфору, якій близько 4 тисяч років. Розкопали її у Пересопниці. Чимало археологічних артефактів бронзової доби та ХІІ століття віднайшли під час розкопок на території Культурно-археологічного центру "Пересопниця". Цього літа вперше, після важкого року війни музей організував комплексну археологічну експедицію. Більше про знахідки, у сюжеті.

Так у Пересопниці під час експедиції археологи знайшли амфору, якій близько чотирох тисяч років. Ймовірно цей артефакт належить до Городоцько-Здовбицької культури.

Заступник керівника експедиції, Вікторія Коцюбайло каже, що це рідкісна знахідка для Пересопниці.

Найбільше знахідок часів Русі України 12 століття. Зокрема кістяна голка, ножі черешкові, торгові пломби та інші артефакти. Цього року досліджували урочище "Пастівник".

В експедиції брали участь студенти НУВГП та РДГУ. Тут вони проходили практику. Також до розкопок доєднались волонтери.

У 2022 році через повномасштабне вторгнення, розкопки не проводились. Та щороку в Пересопниці археологи шукають монастир. Саме в ньому було написане Пересопницьке Євангеліє. Це перший відомий переклад Святого Письма з старослов'янської на тодішню письмову староукраїнську мову.

Знайдену амфору реставрують. Займе це близько 2 місяців. Після, її та інші артефакти передадуть в культурно-археологічний центр "Пересопниця". Загалом на цьогорічні розкопки музей виділив 40 тисяч гривень. Тривала експедиції 7 днів.

Читайте також: У Костополі відбувся майстер-клас з плетіння купальського вінка