Напередодні Всесвітнього дня донора крові в Рівненській ОДА відбувся тематичний брифінг, присвячений донорству.

Спікери: директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олег Вівсянник, начальник управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

Модерував брифінг директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Директор департаменту ЦЗ та ОЗН Олег Вівсянник розповів, як змінилося донорство в умовах воєнного стану.

Так, кількість донацій крові за минулий рік на Рівненщині зросла на 40%.

Як зазначив Олег Вівсянник, під час цього періоду проявився гуманізм і патріотизм населення. Наразі запасу препаратів крові вистачає для надання медичної допомоги пацієнтам, які перебувають лікувально-профілактичних закладах області, пацієнтам евакуйованим до наших медзакладів, а також для потреб військових на перших лініях боротьби з агресором.

До здачі крові долучаються різні верстви населення. Дещо змінився розподіл по вікових категоріях. Кількість донорів у категорії старші 50 років зросла на 3,4%, натомість зменшилася – у категорії віком від 18 до 49 років. Це пов’язано із військовими діями, демографічними та міграційними процесами.

Також Олег Вівсянник поінформував, де жителі Рівненщини можуть здати кров.

Так, єдиним закладом системи крові області та основним місцем здачі для донорів є КП «Рівненський обласний центр служби крові» РОР. На заклад покладені завдання із забезпечення компонентами крові закладів охорони здоров’я нашого регіону, областей, де ведуться активні бойові дії, а також створення запасу компонентів крові, як з довготривалим, так і з коротким терміном зберігання.

«Рівненський обласний центр служби крові застосовує також методи заготівлі крові у виїзних умовах. Донедавна відсутність спеціально обладнаного транспорту не давала можливості широкого застосування цього методу роботи. За сприяння Рівненської ОДА та департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення заклад оснастили спеціальним автомобілем. Тепер виїзні бригади зможуть здійснювати акції із забору крові у лікувально-профілактичних закладах області. Це скоротить маршрут донора і збільшить кількість охочих здати кров», - розповів Олег Вівсянник.

Донорство у КП «РОЦСК» РОР переважно є безоплатним. Практично всі донори здають кров безкоштовно – 94,6% від усіх донацій. За відповідну грошову компенсацію (концентрат тромбоцитів) – лише 3,6 % донацій.

«Безоплатне донорство є безпечним, оскільки громадяни, які вирішили здати кров не є мотивованими заробити кошти. До здачі крові їх спонукає бажання допомогти тим, хто цього потребує. Відповідно на здачу крові приходять здорові люди, які готуються до цього і усвідомлюють свій вчинок. Безоплатне донорство вже давно практикується у світі. КП «РОЦСК» РОР до цього готувався з 2015 року. ЗУ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» передбачає, що з 25 жовтня 2023 року всі здачі крові та її компонентів будуть безоплатними», - наголосив Олег Вівсянник.

Також директор департаменту ЦЗ та ОЗН поінформував про пільги для донорів, що передбачені ЗУ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

Донор, який здає кров, у цей день звільняється від роботи із збереженням середнього заробітку.

Крім того, донору надається ще один день відпочинку, який можна приєднати до відпустки або за бажанням використати в інший день.

Особи, які здали безоплатно 40 доз крові або 60 доз плазми набувають статусу «Почесний донор України».

Донори, які здійснили безоплатні донації 100 і більше разів можуть бути нагороджені державними нагородами України.

Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму на місяць.

Нині на Рівненщині є 2672 «Почесних донорів України», 10 осіб мають статус «Заслужений донор України».

14 червня з нагоди Всесвітнього дня донора крові під час урочистих заходів у КП «РОЦСК» РОР буде вручено посвідчення 20 донорам, які набули статусу «Почесний донор України», анонсував Олег Вівсянник.

Начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА розповіла про власний досвід донорства крові.

Зокрема, Любов Романюк зазначила, що належить до родини донорів, її звана бабуся є Почесним донором України, а син здійснив мрію, стати донором у день свого 18-річчя. Сама посадовиця вже неодноразово здавала кров, у тому числі й для дитячої онкогематології. Також Любов Романюк розповіла, що має рідкісну групу крові та намагається робити донації що два місяці. Каже, донорство сприяє самодисципліні, необхідності слідкувати за раціоном харчування, вчасно проходити медичні обстеження, оскільки важливо здати якісну кров.

«Кожна людина, яка не має протипоказів, повинна замислитися над тим, щоб долучитися до донорства. Адже кров потрібна завжди, особливо в час війни. Донорство – це важлива і шляхетна справа. Ваша кров може врятувати чиєсь життя», - резюмувала Любов Романюк. 

За інформацією пресслужби Рівненської ОВА.

Читайте також: Донори Рівненщини у червні отримуватимуть подарункові сертифікати