Сьогодні, 4 червня, День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України. Віряни вшановують пам'ять святого Василіска.

4 червня в Україні День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії рф проти України. Скорботна дата була створена 2022 року після повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої країни.

Також 4 червня День Господарських Судів України. Професійне свято було засноване на честь затвердження 1991 року закону "Про арбітражний (господарський) суд". Господарські відносини є частиною життя кожної людини, адже щодня укладається чимало контрактів з купівлі-продажу, хтось вступає в право власності, тоді як інші втрачають його. Все це регулються господарським законодавством, а господарські суди займаються урегулюванням спорів між учасниками відносин.

А ще 4 червня святкують День працівників місцевої промисловості, який завжди припадає на першу неділю першого літнього місяця. Свято присвячене всім трудівникам, які віддають здоров'я і сили завдля добробуту українців. Як одна з галузей економіки місцева промисловість існує ще від 1934 року. Розвивалася вона поступово і з часом набула величезного значення для країни.

4 червня День меліоратора в Україні. Святкують щорічно в першу неділю червня. Важко переоцінити працю меліоратора в сільському господарстві, адже саме від правильної меліорації земель залежить те, наскільки врожайною буде культура. Запровадили свято ще 24 травня 1976 року. Меліорацією називають складні роботи, які спрямовані на раціональне використання природних земельних ресурсів.

Також 4 червня в Україні святкують День працівників водного господарства. Дату офіційно створили указом президента України 18 березня 2003 року. Відтоді професійне свято щороку припадає на першу неділю першого літнього місяця. Вода — джерело усього живого на Землі, тому важливо з розумом використовувати ці ресурси. Працівники водного господарства відповідають за раціональне використання водних ресурсів, забезпечують підприємства і населення водою тощо.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

4 червня в церковному календарі – день пам’яті святого Василіска. Жив він за часів правління імператора Максиміана, сповідував християнство, за що і був ув'язнений. Перебуваючи у в'язниці, почав Василіск готуватися до свого мученицького подвигу. Але раптом його відпустили, щоб він міг піти до рідного краю і попрощатися з сім'єю.

Повідомив чоловік рідним, що бачаться вони з ним востаннє. Дізнався правитель, що варта відпустила мученика, розізлився і наказав відразу скувати його руки кайданами та й посадити знову у темницю. Відбувся суд, на якому його змушували приносити жертви язичницьким богам, але він відмовився. За це його голову відсікли мечем, а тіло кинули до річки.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Не рекомендовано займатися справами в полі чи на городі — те, що посадите цього дня, точно не виросте.
Не можна позичати будь-які речі.
Не лайтесь і не лихословте.
Народні прикмети і традиції на 4 червня

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: вранці сильна роса — буде багатий урожай;
  • вночі чути спів соловейка — чекайте на ясну погоду;
  • весело співають птахи — буде гарна погода;
  • туманний день до великого урожаю грибів восени;
  • ввечері голосно кумкають жаби до вітру;
  • навколо зірок чорні кола — буде негода.

ХТО СВЯТКУЄ ІМЕНИНИ:

Володимир, Василиск, Данило, Макар, Іван, Павло, Михаїл, Софія.