Офшори олігархів, переказ коштів на окуповану території та російські власники. Усе це пов'язано із Рівненщиною. А конкретніше із санаторієм "Червона Калина". Наш Ілля Томашевський у своєму розслідуванні розповість багато цікавих подробиць про діяльність місцевого підприємства та його нових власників.

Село Жобрин, що в 40 кілометрах від Рівного. Санаторій "Червона Калина". У мережі та ЗМІ це місце називають мальовничим та одним із чудес України. Місцем оздоровлення та відновлення. Перлиною Поліського краю...

Санаторій це майновий комплекс держави, який в 1994 році передали в оренду підприємству "Санаторій "Червона калина" ім. М. Сивого". Колектив, який тут працював, взяв його в оренду, уклавши відповідну угоду з регіональним відділенням Фонду держмайна України. Усього ж санаторій мав близько 70 співзасновників.

Ситуація кардинально змінилася у 2022 році. Після резонансного вбивства Ярослава Сивого, виконуючим обов'язки голови правління санаторію "Червона калина" став Леонід Рибачок. Який почав скуповувати акції інших співзасновників.

Упродовж 30-ти років функціонування санаторію Леонід Рибачок був невід'ємною частиною його роботи. Ба більше, нині він є керівником організації "Водограй", що займається мінеральною водою "Червона Калина". На камеру Леонід Рибачок розмовляти не захотів, але погодився, щоб ми використали його пряму мову.

Основні фонди зношені на 70, 80 і 90%. Тому було прийнято рішення негайно шукати інвестора. Для того, щоб цей санаторій зберегти. Як для цілої області, як об'єкт оздоровчого значення. Це все обговорювалося з нашим, як ми кажемо, батьком, засновником санаторію - Миколи Юрійовича Сивим, - резюмує екс голова правління "Санаторій "Червона калина" ім. М. Сивого" Леонід Рибачок.

Відтак, керівництво санаторію шукало інвестора, який збереже оздоровчий комплекс. У 2022 році одна, із зацікавлених компаній вийшла на Леоніда Рибачка з пропозицією інвестування. З умовою мати більшість акцій.

Кожний інвестор він як може вложити гроші, не маючи власності в об'єкті. Є в кожного інвестора умови. Були довгі переговори, різні варіанти, - додає екс голова правління "Санаторій "Червона калина" ім. М. Сивого" Леонід Рибачок.

Новими інвесторами та власниками 92% акцій санаторію "Червона Калина" стала фірма ТОВ "АРЕДЖІ Ю". Засновником якої є кіпрське товариство "Фроуларія Холдінгс ЛТД". А фактичним власником є громадянин російської федерації Ярослав Ждань, який за інформацією російських ЗМІ засвітився кількома гучними скандалами, пов’язаними з виведенням за дивних обставин величезних сум коштів з очолюваних підприємств.

Варто і згадати, що новий фактичний власник санаторію Ярослав Ждань народився в Україні, на Волині. Однак свій бізнес ось уже багато років він веде у росії, де його називають відомим, успішним бізнесменом та одним з найкращих топ-менеджерів країни агресора. - зазначає журналіст Ілля Томашевський.

А ще фірми нового інвестора, зокрема вже відома нам "АРЕДЖІ Ю", пов'язані із вже відомими в Україні кіпріотами Крістакіс Коннаріс та Панікос Сімеоу, за свої зв'язки із офшорами українських олігархів та оточенням екс-президента України Віктора Януковича.

Усе це коротко, що варто знати про нових власників рівненського санаторію "Червона Калина". Які, нібито, прийшли зберегти й інвестувати в оздоровчий комплекс. Для цього запросили нову команду.

Нам вдалося, на анонімній основі, поспілкуватися з одним із членів нової команди, яка прийшла відроджувати санаторій.

Коли ми спілкувалися із колективом. Колектив в принципі був задоволений, як працював санаторій у попередні роки, навіть враховуючи рік війни. Тобто усі соц виплати і зарплата виплачувалися вчасно. Працювалося в колективі, з їх слів, нормально, всі були задоволені. І коли прийшла нова команда ,колектив санаторію повірив, що це професіонали з Європейським стилем управління. Але пройшло менше місяця і ставало все гірше й гірше. Звільнення, скорочення, не виплата зарплати, - розповідає анонім.

За словами співробітників санаторію, умови для відвідувачів та персоналу ставали дедалі гірші. А заробітну плату затримували на кілька місяців. Все підтвердила ще одна працівниця, яка вже звільнилася.

Зарплату у 2 місяці нам затримували, в середньому. Лінійним й більше, можливо. По звільненню зі мною не розрахувалися повністю. Мені недоплатили за 2 місяці. Бо дуже багато було вимог, що не стосувалося моєї посади. Якщо Ви знаєте, я була директором з маркетингу, директором з продажів. А з мене було спросу майже за все. Скоротили третину, навіть більше ніж третину персоналу. Вкінці лютого, березні (2023 року. - ред.) повідправляли у відпустку, майже всіх, за свій рахунок. Якщо коли ми прийшли і там було в середньому десь 130 працівників орієнтовно. І на першому ж зібранні обіцяли, що нікого не будуть звільняти, нікого не будуть скорочувати, то в березні лінійного персоналу залишилось 40, - розповідає Людмила, яка працювала директором з маркетингу та продажів в санаторії "Червона Калина" .

А причиною звільнення членів нової команди, окрім вищезазначених причин, став новий власник. Зібрана команда дізналася про зв'язки Ярослава Жданя із росією.

Нам не розповідали хто новий власник і хто дійсно керує комплексом. Коли ми прийшли і почали працювати, то в процесі роботи ми почали дізнаватися все більше і більше інформації. Коли зрозуміли, що глобально цим всім керує представник російської федерації і що вони намагаються провести певні махінації з виведенням коштів та продажем майна. То більшість команди прийняли рішення йти. СТИК Команда, що залишилася і яка продовжувала працювати деякий час, після того як дізналися, що там проводяться зловживання з майном санаторію і з фінансами, теж прийняли рішення звільнитися. Тобто, був прогін грошей через рахунки санаторію з виведенням цих коштів на непідконтрольну територію України. Підготовка продажу майна санаторію на підконтрольні власнику юридичні особи. Тому усі пішли, щоб не брати участь в цих моментах, - зазначає анонім.

А ось тепер зупинимося на коштах, які нібито виводять з санаторію. Адже зі слів Леоніда Рибачка підприємство "Червона Калина" збиткове, тому і шукали інвестора. Тож виникає логічне запитання, що звідси виводити?

Так от новий фактичний інвестор санаторію Ярослав Ждань має ще одну фірму ТОВ "СПРАВЖНІЙ КАПІТАЛ", власниками якої є ФРОУЛАРІЯ ХОЛДІНГС ЛТД, а бенефіціари також вже згадані нами кіпріоти. "СПРАВЖНІЙ КАПІТАЛ" це та сама фірма, що поки що знаходиться на окупованій території, про яку говорили працівники з нової команди. З наших джерел відомо, що останні кілька місяців, збиткова "Червона Калина", яка зі слів працівників навіть затримує заробітну плату для персоналу, перераховує на тимчасово окуповану територію, фірмі Ярослава Жданя, фінансову допомогу. Лише 4 квітня, 8 платежів по 300 тисяч гривень.

В той же час Ярослав Ждань, через підконтрольні йому фірми, згідно документів надає "Червоній Калині" фінансову допомогу, яку санаторій вже зобов'язаний буде повернути. Чи не підозріло це, запитаєте Ви? Підозріло, скажемо ми і скажуть правоохоронці, які теж зацікавилися цією темою.

Імовірно, що вказані махінації мали на меті створити фіктивну кредиторську заборгованість на орендному підприємстві. Тобто, нові власники "АРЕДЖІ Ю" дають позику "Червоній Калині". Санаторій під виглядом фінансової допомоги, ці кошти віддає назад Ярославу Жданю на іншу його фірму "Справжній капітал", яка на окупованій території. Відтак, Ждань прокручує власні кошти по колу і знову кладе їх у кишеню. Але "Червона Калина" залишається винною російському бізнесмену рівно на ту ж суму, яку він прокрутив.

На даний момент за матеріалами УСБУ в Рівненській області відкрито кримінальне провадження за ст. 111-2 ККУ "Пособництво державі-агресору". Із дотриманням усіх необхідних вимог та в порядку визначеному КПК України, були проведені санкціоновані обшуки. Дана Інформація відноситься до таємниці досудового розслідування, що унеможливлює її надання, - резюмує речниця СБУ у Рівненській області Анна Свінціцька-Савчук.

Про нові зв'язки власників "Червоної Калини" із росією, сумнівні транзакції та багато іншого, ми хотіли почути від керівництва санаторію. Які спершу погодилися на зустріч, а згодом вирішили дати відповідь лише у письмовому варіанті. Тож на питання про зв'язки нового інвестора із країною агресора Генеральна Директорка "Червоної Калини" відповіла наступне.

Як директор ОП санаторiй "Червона калина", я володiю тiльки офiцiйною iнформацiєю. I коментувати можу теж тiльки офiцiйну iнформацiю з приводу санаторiю. Вiдповiдно до даних з витягу з єдиного державного реєстру юридичних oci6, фiзичних осiб-пiдприємцiв та громадських формувань, кiнцевим бенефiцiарним Власником ОП Червона Калина є :ЕВРIПIД0У ВАЛЕНТИНА, Кiпр. Стосовно вiдомостей про iнших кiнцевих бенефiцiарних власникiв ОП "Червона Калина" iнформацiя вiдсутня, - відповіла Генеральна Директорка "Червоної Калини" .

Але звучить не дуже переконливо. Особливо з огляду ось на цю довіреність, яка потрапила до наших рук. Де Олені Поповій надали повноваження фактично керувати санаторієм від імені "АРЕДЖІ Ю". Один із підписантів Ярослав Ждань. Тож тепер давайте перейдемо до сумнівних транзакцій на тимчасово окуповану територію. Відповідь Попової наступна.

Весь рух коштiв з paxyHKiB та на рахунки санаторiю здiйснювався та здiйснюється виключно вiдповiдно до законодавства Украiни i тiльки в межах територiї Украiни. I взагалi вся фiнансова дiяльнiсть компанii вiдбувається виключно на територii України i в рамках українського законодавства. На окуповану територiю не було перераховано жодної гривнi.

У відповідь на це, знову покажемо Вам виписку із банку, де Червона Калина переправляє кошти на "Справжній Капітал", який зареєстрований у Кирилівці, Запорізької області. Згідно із даними deepstate, ця територія є тимчасово окупованою. Згідно закону проводити подібні транзакції нині заборонено. Тож чекаємо на реакцію від правоохоронних органів.

Читайте також: Енергоефективність у побуті: як знизити споживання електроенергії