Освітній скандал на Рівненщині. У Вараші випускники школи не зможуть отримати свідоцтва по закінченню 11-того класу бо їхні батьки не довіряють Міністерству освіти України. А саме не наполягають щоб діти відвідували ліцей і скептично ставляться до нинішньої системи навчання. Натомість освітяни Вараша вважають такі дії батьків неприпустимими. Адже без цього свідоцтва випускники будуть обмежені у подальшому навчанні та працевлаштуванні. Чому батьки мають таку позицію - дивіться.

Очільниця місцевого управління освіти Олена Корень не приховує свого спантеличення. Розповідає про інцидент, який стався у місцевому ліцеї.

Є дівчинка, точніше дитина випускник, 11-го класу і ми не знаємо, не можемо вирішити до кінця питання щодо отримає ця дитина свідоцтво чи не отримає. Тому що батьки категорично заборонили передавати в Міністерство, передавати будь де персональні дані і ми не зможемо отримати і надати дитині це свідоцтво. Відповідно це порушує права дитини, згідно Конституції, - розповідає начальниця управління освіти Вараської міськради Олена Корень.

Подібні ситуації між ліцеєм та батьками виникали і раніше. Зокрема, Вараські освітяни навіть зверталися до правоохоронних органів та відповідних служб. Адже діти тривалий час не ходили до закладу освіти.

Що 10 днів навчальний заклад інформує службу у справах дітей про те що діти без поважних причин не відвідують заклад. Аналогічна інформація поступає до Вараського районного відділу поліції. Як наслідок не виконання батьківських обов'язків тягне за собою притягнення батьків до адміністративної відповідальності, - резюмує головний спеціаліст Служби у справах дітей ВК ВМР Валентина Шпак.

Аби з'ясувати причини такої позиції батьків працівники Служби у справах дітей навідувалися до такої родини.

Батьки на контакт не йдуть. Двері не відчиняють. Вивчити умови проживання в яких проживають ці дути не вдалось можливим, - додає Валентина Шпак.

За запрошенням від служби у справах дітей, батьки теж не з'являються на бесіду. Комісія займається цим питанням вже близько пів року. І все без результатно.

Ми в свою чергу звернулися до прокуратури з таким повідомленням. Про те що вбачаються порушення прав дітей, а повноваження прокуратури саме здійснювати і превентивні заходи і захищати громадян, в тому числі і дітей, неповнолітніх дітей, заради того шоб їхні права не були порушені, - повідомляє начальниця управління освіти Олена Корень.

Аби з'ясувати причини цього конфлікту ми поспілкувалися із мамою, яка нібито проти, щоб ліцей передавав особисті дані її дитини в Міністерство освіти України. Жінка не хоче аби показували її обличчя.

Пані Оксана скептично ставиться до сучасної освіти і додає, що її діти також не хочуть ходити у такі заклади освіти, тому що там, за її словами небезпечно. У службі у справах дітей кажуть, що родин із подібною ідеологією стає дедалі більше.

По цій родині соц службам вдалося вийти на батька, який навіть і не знав, що відбувається.

По даній родині вдалося зв'язатися із батьком. Який вважає, що дійсно порушуються права його дітей. Він в подальшому має намір звернутися до суду про визначення місця проживання дітей - доньки та сина, за своїм місцем проживання. Він офіційно працевлаштований, має позитивні характеристики. Сплачує аліменти на отримання дітей, спілкується періодично з дітками. Але про те що діти не відвідують заклад, йому стало буквально нещодавно, - розповідає головний спеціаліст Служби у справах дітей ВК ВМР Валентина Шпак.

Незабаром останній дзвоник, але ця ситуація так і не вирішилася. За інформацією правоохоронців на маму випускниці вже двічі складали адмінпротоколи щодо невиконання батьківських обов'язків. Однак вона жодного разу не з'являлася до суду. Тож в подальшому суд має винести постанову про примусовий привід матері.

Читайте також: Реакція на щеплення: що є нормою?