Вакцинація це безпечний, ефективний і комфортний спосіб здобуття імунітету - на відміну від хвороб. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України.

Вакцинація не може стати причиною хвороби, та при цьому імунна система робить те, що має робити при зустрічі з інфекцією.

Тому після щеплення можна відчути певні симптоми запалення, як-от почервоніння чи біль в місці уколу, підвищення температури, головний біль.

У разі щеплення вакциною КПК на 7-12 дні можливі висип чи набряк слинних залоз. Це – нормальні реакції. Вони свідчать про те, що імунна система побачила вакцину і вирішує, що воно таке і як слід реагувати. Такі симптоми мають минути за кілька днів, адже жодних хвороботворних процесів не стається.

Якщо після щеплення людина відчуває дискомфорт, гарячку, то лікарі дозволяють вжити нестероїдний протизапальний засіб – ібупрофен.

Ненормальна реакція на щеплення – це анафілаксія – потужна та швидка реакція імунної системи в разі алергії до якогось компонента вакцини, що настає одразу після щеплення.

Анафілаксія може призвести до спазму бронхів чи набряку слизових. Вона трапляється вкрай рідко – в 1 випадку на мільйон щеплень.

В кожному пункті вакцинації є медикаменти для порятунку в разі анафілаксії.

Саме тому після щеплення лікарі просять пацієнтів посидіти пів години, а не йти – якщо буде анафілаксія, їм одразу нададуть необхідну допомогу. Хоча, нагадуємо, така реакція на щеплення є вкрай рідкісною.

Читайте також: У найближчі три дні на Рівненщині збережеться найвищий ступінь пожежної небезпеки