Сьогодні, 23 травня, День Героїв в Україні. Віряни вшановують пам'ять Михайла Сповідника, єпископа Синадського. До Нового року залишилося 222 дні.

Який сьогодні день

День морської піхоти - професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України, яке відзначається щороку 23 травня. Свято започатковане 2014 року, і у 2014—2017 роках припадало на 16 листопада.

Мета свята - відродження і розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.

День Героїв

Щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків - борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА, а також героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни.

День Героїв - це день пам'яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків - борців за волю України та є символом незборимості української нації.

У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв. Свято було приурочене до сумного дня 23 травня 1938 року, коли в Роттердамі було вбито Євгена Коновальця. До здобуття Україною незалежності свято святкувалося підпільно, з проголошенням незалежності у 1992 році почало набувати розголосу.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Адріан, Олександр, Андрій, Василь, Геннадій, Данило, Дмитро, Іван, Гнат, Костянтин, Михайло, Микита, Петро, Роман, Федір, Яків, Валерія.

Талісманом людини, народженої 23 травня, є хризопраз. Один з різновидів халцедону, який відрізняється ніжно-зеленим відтінком. Здавна вірили, що хризопраз найбільше підходить допитливим людям, які готові змінювати світ навколо себе.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

  • Густо квітне глід — до суворої зими;
  • мурахи повзають далеко від мурашника — буде гарна погода;
  • вранці задушливо — погода зіпсується;
  • вранці трава має дуже сильний аромат — вдень піде дощ.

В давнину селяни вірили, що цей день найкраще підходить для висівання огірків у відкритий ґрунт. Також існувало повір'я, що ті, хто народився цього дня, будуть заможними і багатими.