Матраци "зима/літо" - це популярний варіант серед споживачів. У статті ми детально розглядаємо особливості таких матраців та відповідаємо на питання, чи є вони вигідним варіантом для покупців.

Терморегуляція організму людини змінюється залежно від погоди за вікном: у літній період комфортному відпочинку заважає нестерпна спека, а взимку може виявитися, що швидко зігрітися перед сном не виходить. Щоб виправити ситуацію і гарантувати клієнтам міцний і здоровий сон у будь-яку пору року, сучасні виробники розробили особливі двосторонні матраци "зима/літо". Родзинка таких виробів - наповнювачі, використані на кожній зі сторін. Користувач може самостійно вибрати, чи хочеться йому спати на прохолодній поверхні, чи щоб тіло було в теплі та затишку.

Сьогодні двосторонній ортопедичний матрац з доставкою можна купити практично в будь-якому магазині - виробники забезпечують достатній асортимент моделей "зима/літо". Буде нескладно вибрати як пружинний спальний аксесуар, так і безпружинну конструкцію з потрібними характеристиками. Але щоб вибір було зробити простіше, слід заздалегідь прояснити кілька важливих моментів.

Матрац "літо/зима": що це таке

Спальні аксесуари такого типу дуже популярні в країнах з холодним кліматом. Завдяки двом робочим поверхням з різною структурою, можна вибрати потрібний ефект залежно від температури за вікном.

Всесезонний матрац - двосторонній:

  1. "Літній" бік виготовляється з міцних, натуральних і гігроскопічних матеріалів, що легко пропускають повітря і дуже приємні до тіла. На такій поверхні комфортно спати за підвищеної температури за вікном, не відчуваючи дискомфорту.
  2. "Зимовий" бік додатково утеплено завдяки вовняному прошарку, здатному зберігати тепло і вбирати надлишки вологи, залишаючись сухим на дотик. Завдяки товстому шару наповнювача ця сторона матраца м'якша, тому спати на "зимовій" поверхні матраца тепліше і затишніше.

Асортимент моделей 2-в-1 досить широкий. У продажу без зусиль можна знайти пружинні і безпружинні спальні аксесуари з різними варіантами і кількістю наповнювачів. Є також спеціальні дитячі моделі такого типу.

Буває, що конструкція самого матраца по обидва боки однакова, а в якості альтернативи пропонується використовувати чохол типу "зима/літо", зшитий з відповідних матеріалів. Такі спальні аксесуари універсальні, але виконують задані функції не так добре, як двосторонні, адже кількість наповнювачів і жорсткість сторін у них не змінюється.

Як дізнатися потрібний бік матраца

Якщо сезонність матраца визначається тільки чохлом, розпізнати потрібний бік буде нескладно, адже товстий вовняний шар і щільна гігроскопічна бавовна істотно відрізняються. У матрацах із використанням різних типів наповнювача визначити потрібний бік складніше.

Зробити це можна на дотик: "зимовий" бік матраца - м'якший і комфортніший, а "літній" - жорсткіший і пружніший, адже в цьому разі серед шарів зазвичай присутня кокосова койра. Такий наповнювач отримують шляхом переробки волокон кокосового горіха, які склеюють і пресують спеціальним чином. В результаті виходить міцний натуральний матеріал з відмінними споживчими характеристиками.

Більшість виробників піклуються про своїх клієнтів, маркуючи сторони двостороннього матраца. Із "зимового" боку пришивається або наклеюється бірочка із зображенням сніжинки, а з "літнього" - сонечка. Малюнки можуть бути й іншими, але асоціація з теплом і холодом завжди однозначна.

Популярні матеріали

Для "літньої" частини матраца беруть наповнювачі, здатні швидко вбирати вологу і пропускати повітря. Найчастіше застосовують:

  • кокосову койру;
  • бавовну;
  • лляну нитку;
  • морські водорості;
  • волокна бамбука;
  • трикотаж.

"Зимову" частину виготовляють з використанням товстого вовняного прошарку. Такий матеріал обирають не випадково, адже при невеликій вазі та відносно невисокій вартості вовна здатна вбирати рідини в кількості до 40% від власної ваги, залишаючись досить сухою на дотик. Також вовняний прошарок повітропроникний і дає змогу поверхні матраца "дихати".

До складу овечої вовни входить ланолін, який виступає природним захистом від бруду і запахів, наприклад, поту. Крім того, ланолін цілющий, тому сон на м'якому вовняному прошарку сприяє полегшенню болю в суглобах, нормалізує кровообіг і сприяє розслабленню м'язів.

Позитивні якості матраців "зима/літо"

Люди, які ніколи не пробували спати на такому виробі, часто ставляться до нього скептично. Однак на практиці двосторонні спальні аксесуари мають чимало переваг.

"Зимовий" бік:

  • забезпечує сухе тепло за повної відсутності парникового ефекту - під час сну тіло не потіє;
  • ланолін у складі вовни має масу корисних властивостей;
  • допомагає полегшити прояви остеохондрозу, радикуліту та інших подібних захворювань;
  • розслабляє тіло сплячого завдяки м'якості та комфортному теплу;
  • забезпечує достатню повітропроникність;
  • заспокоює нервову систему завдяки використанню натурального вовняного прошарку.

Матраци зима-літо: як обрати

"Літній" бік матраца:

  • забезпечує необхідний рівень гігроскопічності;
  • натуральна і гіпоалергенна;
  • не накопичує статичну електрику;
  • покращує терморегуляційні процеси під час сну;
  • діє на організм освіжаюче.

Порівнявши відчуття від використання обох сторін матраца, кожен користувач знайде для себе й інші плюси. Матраци "літо/зима" нескладно відшукати в різних цінових сегментах, а варіативність конструкції виробів дає змогу вибрати потрібну модель залежно від потреб.

Недоліки двосторонніх матраців

На жаль, ідеальних речей не буває, тому слід виділити низку причин, через які використання двосторонніх матраців може виявитися неприйнятним.

Один із негативних моментів - непереносимість вовни, на яку страждають багато алергіків. Для людей з таким захворюванням використання матраців "зима/літо" протипоказано. У разі неправильного догляду за виробом наявність прошарку з вовни може призвести до появи молі, але таке трапляється вкрай рідко і тільки з вини господарів.

У "літнього" боку матраца недоліки виявити складно, хіба що комусь не сподобається ступінь його жорсткості, але це відноситься, скоріше, до індивідуальних переваг.

Як обрати найкращий

Вибір двостороннього матраца мало відрізняється від покупки звичайної моделі. У цьому випадку також слід звертати увагу на:

  • конструкцію;
  • максимальне навантаження;
  • варіанти наповнювачів;
  • кількість шарів;
  • рівень жорсткості;
  • габарити виробу;
  • репутацію виробника;
  • наявність гарантії та інші моменти.

Важливо лише простежити, щоб сторони виробу були виконані з різних наповнювачів, наприклад, бавовни з одного боку і верблюжої вовни - з іншого. Не менш важливо вибрати і хороший наматрацник.

Якщо ви вже купили звичайний ортопедичний матрац, але ефект "зима/літо" в ньому не передбачений, трохи виправити ситуацію допоможе спеціальний чохол. У деяких магазинах їх можна придбати окремо, а принцип його дії аналогічний. У спекотну пору року використовують бавовняну, лляну, віскозну або іншу "літню" сторону, а взимку перевертають теплою вовняною стороною догори.

Як обрати матрац

Як доглядати за двостороннім матрацом

Дбайливе поводження і догляд відповідно до інструкції з експлуатації дасть змогу довше зберегти первісний вигляд виробу і його споживчі якості. Загальні правила догляду за матрацом такі:

  1. Після покупки потрібно залишити виріб у розпакованому стані на 24-48 годин. Так матрац трохи провітриться, а всі його шари розправляться і займуть потрібне положення.
  2. Двосторонній матрац важливо перевертати відповідно до сезонності, максимально використовуючи всі заявлені властивості.
  3. У літній період бажано почистити матрац згідно з інструкцією, а чохол або наматрацник випрати і висушити в розправленому вигляді.
  4. Під час користування матрацом не можна перевищувати допустиме навантаження, залишати виріб біля гарячої батареї, стрибати по поверхні та підгинати за розміром ліжка. Такі дії призведуть до псування виробу та порушення умов гарантійного ремонту.

Якщо ви хочете придбати якісний і недорогий двосторонній матрац "зима/літо", робити це найкраще в спеціалізованому магазині. Так ви будете впевнені, що безпека виробу підтверджена відповідними сертифікатами, а в разі виявлення дефекту про ремонт або заміну виробу подбає сервісна служба. Вибрати відповідний матрац і зробити замовлення можна за посиланням: https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. Фахівці інтернет-магазину "Світ Матраців" залюбки дадуть відповідь на запитання щодо вибору потрібної моделі та допоможуть на етапах оформлення замовлення. У каталозі компанії представлені товари провідних українських виробників, а ціни приємно здивують навіть найекономніших клієнтів!