Офіційно без московсього патріархату. На території Рівненської області заборонили діяльність УПЦ МП. Крім того, на сесію обласної ради прийшли і віряни московського патріархату на чолі з єпископом Рівненським та Острозьким УПЦ (МП) Пименом. Останні були проти, щоб депутати розглядали дане рішення і криками хотіли зупинити дійство. Більше про це далі у сюжеті.

Рівненська обласна рада зібралася на позачоргову сесію аби заборонити діяльність московського патріархату. Та перед початком роботи сесію почали пікетувати віряни московоського патріархату. Які зібралися на вулиці та хотіли бути присутніми у залі.

Відтак, на сесію прийшли священники УПЦ та жінки, які представилися матерями воїнів ЗСУ. Вони попросили надати їм слово. Натомість обласні депутати вирішили публічно на сесії поспілкуватися з єпископом Рівненським та Острозьким УПЦ (МП) Пименом.

Навіщо терня класти між двома братами, які не можуть обнятися??? - Якими братами? - Українським народом! Тими братами, які є тут. Не треба жити по совєтам ільїча. Багато хто з Вас жив по цим совєтам. Ви пропогували це все, ви брали в цьому участь, а зараз засуджуєте нас? Дякую, - розповідає єпископ Рівненський та Острозький УПЦ (МП) Пимен.

Священник також сказав, що вони незалежні від російської православної церкви. Тому просить депутатів не забороняти УПЦ (МП) на Рівненщині. Однак підкреслив, що навіть після заборони "їхня церква працюватиме у підпіллі". Втім, не всі депутати були задоволені виступом.

Так звана УПЦ МП - це колаборантська організація. Ви коли давали слово їм - ви чим керувалися? Якби ми зараз засуджували Вагнерівців, ви б сюди Пригожина пустили? І казав що вони не терористи. Для чого ви їх сюди пустили і дали слухати цю єресь, - висловлюється депутат Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук.

Після цього депутати вступили у словесну дискусію з представниками УПЦ МП. Церковники твердили, що вони незалежні від Москви, проте депутати в це не повірили. Після тривалих обговорень та виступів усі 55 депутатів підтримали рішення про заборону діяльності церков УПЦ МП.

Після чого віряни УПЦ МП демонстративно покинули сесійну залу. Адже депутати одноголосно прийняли важливе історичне рішення.

На сьогоднішній день да це болісно, великі втрати у суспільстві, руйнування і священнослужителі мали б зайняти чітку позицію по побудові української помісної церкви, - резюмує депутат Рівненської обласної ради ПП "За Майбутнє" Ігор Ясенюк.

Крім того обласна рада скасувала рішення депутатів 1991 та 92 років, що стосуються діяльності релігійних організацій московського патріархату.

Нагадаємо, що на Рівненщині є майже пів тисячі церков московського патріархату. Частина вже змінили підлеглість у канонічних та організаційних питаннях й залишили лави УПЦ (МП).

Читайте також: Депутати Рівненської обласної ради одностайно заборонили діяльності УПЦ МП на території Рівненщини