Підприємець з Рівненщини отримав грант від держави і буде навчати дітей 3D-моделюванню та робототехніці. Про це повідомили у Рівненській обласній державній адміністрації.

Олег Квас живе у місті Вараш. Два роки тому разом із дружиною він відкрив репетиторський простір. Спершу вирішили займатися зі школярами математикою та фізикою.

Починали з маленької кімнати і розраховували максимум на 30 учнів. Але за деякий час вони вже навчали 80 вихованців. Спрацювало "сарафанне радіо".

Загалом чоловік має багатий і різноманітний досвід. Він закінчив Севастопольський ядерний університет, Одеську політехніку, попрацював у сфері будівельно-монтажних робіт, в органах місцевого самоврядування, займався залученням інвестицій, проводив енергетичні аудити, а ще пройшов безліч курсів у сфері педагогіки, бо завжди подобалося займатися репетиторством.

Я ще зі школи добре розумівся на фізиці та математиці. Тому після другого курсу, коли приїхав додому на канікули, почав займатися репетиторством у цьому напрямі. Працював із учнями, колегами. Мені це подобалося і результати були хороші. З того часу минуло майже 16 років. І ось дружина запропонувала: «А давай відкриємо репетиторський простір». Так все і розпочалося, - пригадує Олег Квас.

Тепер у їхньому центрі - вже 130 учнів. Вони займаються, зокрема, за такими напрямками, як математика, фізика, хімія, 3D-графіка та дизайн, розробка ігор та іншими. Навчання відбувається в ігровій формі. Іноді вихованцям влаштовують квести.

Крім того, створено телеграм-канал для спілкування учнів і викладачів. Діти можуть запитувати підказки щодо домашніх завдань. Водночас викладачі не розв’язують задач замість учнів, а дають настанови.

А цьогорічною новинкою стала монетизація дитячих знань. Так, вихованці центру під час навчання заробляють фішки. Їх дають, наприклад, за виконані домашні, а також тестові завдання. А в кінці року учні зможуть обміняти фішки на сувеніри. 

Загалом же у дітей – хороші результати. Бо учні, які приходили в репетиторський простір із оцінками 4-5 балів за предмет, за півроку зуміли підвищити рівень знань до 8-9 балів.

Тим часом центр постійно розвивається. Так, Олег Квас хотів займатися з дітьми за напрямом 3D-моделювання та робототехніка. І знайшов для цього можливість. Чоловік скористався урядовою програмою єРобота і отримав грант від держави на розвиток власної справи.

Я постійно моніторю міжнародні грантові програми, тож якось на очі потрапила інформація про можливість від єРоботи. Вирішив спробувати і за ніч написав заявку. Було нескладно, бо мав досвід. Хоча, звісно, кожна грантова програма має свою специфіку, - пояснює Олег Квас.

Суть його ідеї полягала в тому, щоб облаштувати навчальну лабораторію з 3D-моделювання та робототехніки. Чоловік отримав консультації від фахівців Рівненського обласного центру зайнятості, написав бізнес-план. В результаті проєкт підтримали.

Тож за державні гроші Олег Квас закупив необхідне обладнання, а також працевлаштував двох фахівців. Тим часом діти, займаючись на новому курсі, зможуть не лише розвивати просторову уяву, а й допомагати ЗСУ.

За грантові кошти ми, зокрема, придбали 3D-принтер. Для вивчення 3D-моделювання він необхідний. Разом із тим, окрім опанування нових знань і навичок, ми будемо займатися волонтерством – виготовлятимемо на закупленому обладнанні так звані хвостовики для бомб. Це комплекти із невеликих крил, які використовують для кращого наведення. Їх макети розроблятимуть діти. При цьому будемо використовувати наші матеріали. Передаватимемо хвостовики нашим хлопцям на передову, - розповідає підприємець.

Разом із тим у пана Олега та всієї команди репетиторського центру - чимало планів. Так, вони почали викладати англійську і дітям, і дорослим. Планують навчати вихованців розробляти вебсайти, а також мобільні додатки.

Серед наступних кроків будуть курси історії України, української мови та літератури, підготовка до ДПА, ЗНО, НМТ.

Головне – правильно подавати матеріал. А взагалі я - прихильник європейської освітньої програми. У ній все чітко структуровано. І я хочу дати нашим учням "зелене світло" саме в цьому напрямі. Звичайно, ми переживаємо непрості часи. Але незважаючи на обставини, наші діти повинні мати хороший рівень знань. І ми в цьому допоможемо, - пояснює Олег Квас.



Читайте також: На Дубенщині створять центр соціально-психологічної підтримки громадян