8 березня - ще одне свято, яке повністю втратило своє значення. Що насправді означає це свято та чому воно не про жіночність і красу.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

8 березня в Україні і світі святкують Міжнародний жіночий день або День боротьби за права жінок.

На початку XIX століття в США працівниці фабрик почали виходити на демонстрації, які сколихнули усе американське суспільство. Тоді вони вийшли на масові протести з метою поліпшити умови праці, скоротити тривалість робочого дня та отримати права голосу.

В лютому 1908 року на вулиці Нью-Йорка вийшло вже близько 20 тисяч жінок. Вони виявляли невдоволення відсутності рівноправ'я з чоловіками.

Наступного року виникла ідея святкувати це свято в усьому світі. Дату 8 березня обрали лише 1914 року. А 1975 року ООН оголосила цей день Днем боротьби за права жінок.

Для українців ця дата мала бути державним вихідним. Однак, згідно з законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" всі вихідні скасовано, поки діє воєнний стан.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ І ТРАДИЦІЇ НА 8 БЕРЕЗНЯ

  • Якщо лід з річок ще не зійшов - погано буде ловитися риба.
  • Туманний день означає, щ літо буде сирим.
  • Дятял стукає по дереву - до пізньої весни.
  • Горобці вже почали вити гнізда - холодів більше не буде.
  • Сороки полетіли до лісу - чекайте на стійке тепло.
  • Дме південний вітер - на дощове й холодне літо.

День вважається вдалим, якщо ви хочете привернути увагу до себе молодого чоловіка.

Не варто від сьогоднішнього дня і аж до Великодня знімати павутину. В народі ще вірили, якщо 8 березня павук плете павутину, буде щастя в сім'ї.

ІМЕНИНИ: ЯК НАЗВАТИ ДИТИНУ, ЯКА НАРОДИЛАСЯ ЦЬОГО ДНЯ

Власники таких імен святкують іменини: Дем'ян, Іван, Олександр.

Талісманом людини, народженої 8 березня, є аквамарин. Дорогоцінний талісман, який відрізняється яскравими блакитними відтінками. У стародавних греків та римлян існувала думка, що його покровителем є Посейдон — бог моря. За допомогою аквамарину римляни лікували захворювання горла, печінки, шлунка.

Читайте також: Благодійники передали генератори для медзакладів Рівненщини