12 червня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з дитячою працею, День червоної троянди, День працівника фондового ринку України, День працівників текстильної і легкої промисловості. У 2022 році 12 червня припадає одне із найважливіших християнських свят - День Святої Трійці.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

У 2022 році у неділю 12 червня святкують Трійцю – одне з найважливіших церковних свят для християн, яке відноситься до числа двунадесятих. Інші назви свята - П'ятдесятниця, День Зіслання Святого Духа.

Трійці уособлює образ Бога: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Святий Дух.

Після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п'ятдесятий день після Воскресіння Христового. У євреїв було велике свято П'ятидесятниці в пам'ять Синайського законодавства. Всі апостоли разом з іншими учнями Христовими та іншими віруючими одностайно перебували в одній світлиці в Єрусалимі.

Раптом зчинився шум з неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де перебували учні Христові. І з'явилися вогненні язики і зупинилися по одному на кожному з них. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали. Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню на знак того, що має силу спалювати гріхи й очищати, освячувати й зігрівати душі.

Також 12 червня вшановують день пам'яті преподобного Ісаакія сповідника та Священномученика Василя пресвітера.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

12 червня день ангела відзначають власники таких імен: Василь, Ісаак Антоніна, Ян.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Українська народні назва свята Трійці - Зелегні свята. Напередодні цього свята прийнято ретельно прибрати в домі та прикрашати оселю зеленими гілочками дерев. Також прийнято розкладати на підлогу або ставити у вази так зване "зілля". Це в першу чергу квіти, в основному польові, і букети, складені з пахучих трав і зелених гілок дерев: берези, липи, клена, дуба, горобини, а також аїру, м'яти, меліси, любистку тощо. Підлога в домі засипається свіжою травою, яка на Трійцю володіє особливою силою: захищає дім від темних сил.

Букет розкидають на городі чи поле – для родючості, а частину зберігають за іконами, з трав роблять лікувальні відвари. 

На Рівненщині у селі Сварицевичі Сарненського району досі зберігся унікальний обряд прадавніх слов'ян - "Водіння Куста".

На початку дійства дівчата обирали найвродливішу дівчину із села. Вона і була "Кустом", або "Кустяночокою". Її пишно прикрашали зеленню - із лепехи та гілля робили спідничку, на голову одягали кілька віночків. Одяг був на стільки пишним, аби люди не могли впізнати односелицю. Інші учасниці гурту вбиралися у святковий одяг, також із барвистими вінками. Такий обрядовий гурт обходив усе село. Обовязково співали кустові пісні. Господарі віддаровували "Куст". Якщо чиюсь оселю минали, це було образою, бо казали "кого Куст минає, той щастя не має". Як бачите, "Водіння Куста" чимось нагадує зимовий обряд водити Козу на Різдво, тільки з так званими літніми колядками.

До слова, цьогоріч у Рівному вперше покажуть цей староданій обряд, який належить до нематеріальної культурної спадщини Рівненського Полісся.

- Якщо бджоли мляві у цей день, то спека затримається.

- Пишно цвіте шипшина – зима буде суворою і морозною.

- Дощ сьогодні – восени урожай грибів виявиться багатим.

- Якщо активно цвітуть липи та черемха, то літо буде довгим та спекотним.

- Якщо чути гучний грім, то невдовзі прийде похолодання.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна ходити купатися у водойми- інакше невідомі створення потягнуть з собою.

Не можна вбивати плазунів та комах.