Жити за графіком відключення світла вже звик кожен українець. Ракетні атаки країни-агресора, спрямовані на енергетичну інфраструктуру, занурюють міста та села в темряву. Працівники обленерго намагаються якомога оперативніше подолати наслідки обстрілів, але інколи цей процес нешвидкий.

Коли він затягується, єдиним засобом зв'язку із зовнішнім світом залишається смартфон https://comfy.ua/smartfon/. І хочеться, щоб він протримав заряд якомога довше. Якщо ви якраз обираєте новий гаджет за принципом автономності, скористайтеся нашими порадами.

Дивимося на ємність акумулятора

Ємна батарея дасть змогу смартфону працювати в активному режимі більше доби. Якщо бачите в описі цифру 6000 мАг, це плюс. Виробники заявляють, що необхідності в підзарядці не буде 2,5 дня, але це не зовсім так. Якщо ви будете використовувати гаджет для ігор або перегляду фільмів, він не протримається довго. А ось при перегляді новин у Телеграмі, коротких дзвінках і декількох текстових повідомленнях на день девайс витримає дня два.

Виключаємо "ненажерливі" процесори

У питанні витривалості велику роль відіграє процесор. Практично всі вони досить енерговитратні. І "поїдають" дорогоцінну шкалу, навіть коли "спить". Дуже неекономний чипсет у флагманах - ігровий Snapdragon 888. А при купівлі недорогих девайсів уникайте:

  • MediaTek Helio G90T, G95, G96;
  • Unisoc T606/610/612/616/618;

Корисною буде керована багатоядерність. Зазвичай, за розподіл завдань між ядрами для серйозних навантажень і економічними відповідає операційна система, але це можна зробити і вручну. Головне, не перестаратися.

Якщо враховувати нинішню систему аварійних вимкнень, пощастило тим, у кого в засіках залишилися старенькі чорно-білі мобілки. Вони стануть запасним варіантом для спілкування з близькими, якщо новомодний пристрій згасне.

Ще один нюанс - кількість додатків, що працюють у фоновому режимі. Так, повна версія Facebook тягне мало не 25% заряду. Щоб чипсет "не відволікався" на неважливі завдання, видаліть або примусово зупиніть великовагові програми. У цьому допоможе функція оптимізації або спеціальна опція в софті для чищення.

Жертвуємо якістю картинки

AMOLED-дисплей характеризується набагато меншим споживанням, ніж IPS. Особливо якщо прибрати із заставок фотографії та застосувати темну тему (зокрема й для листування в месенджерах). Проблема IPS-екрану в підсвічуванні. Саме воно витрачає заряд. В AMOLED-екранах світиться кожен піксель окремо. Відповідно, білий колір садить акумулятор швидше, темний - щадяще, а чорний не забирає енергію в принципі. Важлива і роздільна здатність. Для відображення візуала в HD-якості потрібно набагато менше "сил", ніж для відтворення Full HD.

Деякі смартфони мають особливу фішку: вони можуть самостійно знижувати частоту оновлення екрана. Розумні гаджети розуміють, що ви давно не торкаєтеся екрана (наприклад, коли дивитеся довге відео), і автоматично зменшують частоту.

Якщо зібрати всі критерії воєдино, пальма першості дістанеться:

  • iPhone серії Pro Max, крім останньої 14-ої;
  • бюджетним Xiaomi і Realme;
  • Samsung за винятком моделей з Ексінос;
  • недорогим Infinix.

Обов'язковим доповненням навіть до дуже автономного гаджета в сьогоднішніх реаліях має бути потужний повербанк, якого вистачило б на 3-4 зарядки. Вони зараз у дефіциті, але моніторити появу в продажу можна в каталозі Comfy.ua. Тут же зручно купити телефон і зарядник у комплекті.