24 грудня за григоріанським календарем – Святвечір (Святий вечір). Різдво Христове – одна з тих подій, переддень якої також вважається важливим святом. 24 грудня в Україні святкують День працівників архівних установ

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

24 грудня за григоріанським календарем – Святвечір (Святий вечір). Різдво Христове – одна з тих подій, переддень якої також вважається важливим святом. За григоріанським календарем християни західного обряду святкують Різдво 25 грудня. А передує йому романтичне, щире та світле свято – Святий вечір (Святвечір).

Церква вважає, що Ісус Христос народився саме опівночі, тому за святковий стіл потрібно сідати ввечері, щоб урочисто чекати всією родиною yf народження Спасителя. Події, які описані в євангельських книгах, відомі кожному. Діва Марія та її чоловік Йосип жили в місті Назарет. Марія була вагітною і повинна була скоро народити. Та вийшов наказ імператора Августина, який хотів провести перепис всього населення, і вони рушили в Вифлеєм, щоб також зареєструватися.

В місті не було де переночувати, тому Йосип і Марія зупинилися в хліву для ягнят. Саме там і народився Ісус Христос. Марія поклала новонародженого сина до ясел із сіном. В момент народження Ісуса в небі загорілася яскрава зірка, яка вказувала шлях до Спасителя. Так його знайшли мудреці, які принесли маленькому Христу дари: ладан, золото та смирну.Народження Христа стало святом не одразу. Лише 336 року в Римській імперії вперше відбулося святкування цієї радісної події. Згодом традиція святкувати 25 грудня Різдво Христове розповсюдилася і на інші країни. На Русі перша згадка про Різдво та Святвечір датується X століттям.

Для святкування Різдва та Святого Вечора часто створюють вертеп. Його вигадав Святий Франциск в XIII столітті. Спочатку вертепом називали скриню, в якій уміщалися фігурки, що відтворювали події в Вифлеємі. Потім його удосконалили: фігурки стали більш схожими на живих людей, а інколи ролі виконують справжні актори.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Сьогодні, 24 грудня, День ангела святкують Аіфал, Акепсій, Варсавою, Вевей, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Міракс, Никифор, Никін, Петро, Терентій, Филимон.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ В ЦЕЙ ДЕНЬ

  • У цю дату не варто закривати вікна віконницями або шторами.
  • Перераховувати дрібні купюри і монети сьогодні - до невдачі.
  • У цей день не можна їсти річкову рибу, але можна морську.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:дивилися, який сьогодні день: якщо по бокам сонця є відблиски, варто чекати морозів;навколо сонця 24 грудня кола – буде багатий врожай;сонячні промені “дивляться” вгору – скоро похолодає, а якщо вниз – буде заметіль;на небі пливуть сині хмари, значить скоро почнеться дощ;якщо 24 грудня вдень тепло, а вночі заморозок, то квітень буде погожим;якщо на землі лежить сніг, то літом буде холодно;зоряна і ясна ніч – до вранішнього морозу;якщо 24 грудня опівдні з-за хмар виглянуло сонце, літо буде спекотним, а якщо похмуро – дощовим.