Фото ілюстративне
13 травня за церковним календарем згадують Апостола Якова Зеведєєва (Яків Теплий). У світі 13 травня відзначають Всесвітній день техніки для майбутнього.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

13 травня віряни вшановують пам'ять апостола Іакова Зеведеєва, брата апостола Іоанна Богослова, одного із дванадцяти апостолів Ісуса. У народі цей день назвали "Яків теплий", бо в цей час після холодів настало тепло.

Святий Яків із братом були рибалками. Ісус закликав їх проповідувати євангелію. Після повернення до Єрусалиму він протистояв фарисеям і продовжував нести вчення про Христа як Месію і Спасителя світу. Щоб довести хибність його вчення, юдеї найняли філософа Гермогена. Після довгих дискусій з Яковом, у яких також брав участь учень філософа, вони обидва повірили в Господа, спалили книги та прийняли Хрещення. Імовірно в 42-44 рр. на Якова, як розповсюджувача хибного вчення та смути, донесли цареві Іроду Агріппе. Той наказав стратити святого. Апостол дізнався про вирок, але мужньо продовжував відкрито проповідувати. Один із донощиків покаявся і прилюдно визнав себе християнином. Його стратили разом із апостолом Яковом.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

13 травня день ангела у власників таких імен: Микита, Климент, Василь, Єфрем, Гнат, Максим, Яків.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

З берези тече багато соку – дощів теж багато буде в літній період.

Вночі 13 травня багато зірок, і дме теплий вітер з півдня – літо буде врожайним і дуже теплим.

Вночі вітру немає, а на небі багато зірок – до посухи в літній період.

Небо нахмурилось, але кульбаби залишилися відкриті – дощу не буде.

Тепла і дощова погода обіцяє гарний врожай хліба. Небо затягнулося хмарами, грім гримить, але бджоли не сховалися – опадів не буде.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

У народі говорили, що 13 травня дівчині не слід надягати червоне і всі відтінки цього кольору, бо не зможе одружитися протягом року, а жінка — на 12 місяців може посваритися з чоловіком.

Не рекомендується заплітати коси в цей день і взагалі робити будь-які складні зачіски з плетінням - бо неприємності вплетеш. Але і не можна ходити з непокритою головою — розум віддаси нечистому.

У цей день не слід робити пропозицію руки і серця. У народі вважали, що зв'язок буде неміцним. І навіть якщо закохані докладатимуть максимум зусиль, аби бути разом, втрутитись можуть сторонні сили.