Зловмисники, маючи певні знання у сфері комп’ютерних систем, незаконним шляхом отримують доступи до особистих сторінок користувачів соціальних мереж та в подальшому розсилають повідомлення знайомим власника акаунта з проханням позичити гроші.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Рівненської області.

До поліції звернулася 18-річна жителька Рівненського району, що в одній із соціальних мереж вона отримала повідомлення від знайомої з проханням позичити кошти. Через мобільний додаток на невідому картку дівчина перерахувала 1300 гривень, після чого зателефонувала до знайомої і дізналася, що акаунт останньої зламали.

В аналогічну ситуацію потрапив і 31-річний рівнянин: йому у месенджер «Telegram» написала невідома особа, представившись однокласником заявника, і під приводом грошової позики, заволоділа його коштами в сумі 16 500 грн, які той перевів на банківську картку невідомого.

Як діяти у такій ситуації — поради від кіберполіцейських:

Якщо ви виявили, що вашу сторінку зламали, то необхідно зробити все можливе, щоб відновити до неї доступ: за номером телефону чи електронною поштою, прив’язаними до акаунту.

Можна звернутися у службу підтримки соцмережі для проведення процедури верифікації. Але це варіант для тих, чий обліковий запис зареєстрований на ваше справжнє прізвище та ім’я.

Якщо вам вдалося відновити доступ до сторінки, подбайте про додаткову безпеку акаунту та встановіть двоетапну автентифікацію та зверніться у поліцію — можливо зловмисники залишили докази, які дозволять вийти на їхній слід.

Якщо відновити доступ не вдається, попросіть знайомих, аби вони почали скаржитися на вашу сторінку і тоді мережа її заблокує.

Якщо ж повідомлення позичити кошти надійшло вам від близьких чи родичів, зателефонуйте та уточніть, чи дійсно потрібні кошти, чи можливо сторінка була зламана.

Дотримуйтесь кібергігієни, бережіть свої облікові записи та заощадження!

Читайте також: Масштабна ДТП у Рівному: горе гонщики, дідусь та блогер з російською риторикою (ВІДЕО)