Колядувати у Рівному почнуть і ще з 25 грудня. Попри те, що у Рівненсько-Острозькій єпархії ПЦУ - не знайшлось тих парафій, які обмежилися б лише цією датою, Різдво більшість з них - відзначать двічі. Нагадаємо, Священний Синод за новим календарем дозволив святкувати лише Різдво, і лише як виняток. З метою оцінити настрої серед вірян. Більше про дискусії серед духовенства та суспільства, розповість Дмитро Тригубець.

Отець Данило настоятель Кафедрального Собору Вознесіння Господнього у Рівному. Розповідає, цього року разом з прихожанами вирішили святкувати Різдво 7 січня.

А от наступного року, каже священник - планують святкувати вже за григоріанським календарем. Більшість з вірян така ініціатива застала зненацька, кажуть аби відійти від старих порядків - потрібен час.

Втім, у Рівному святкуватимуть і у грудні. Більшість з парафій відзначатимуть Різдво у дві дати, розповідає священник Свято-Покровського собору - Петро Мартинюк.

До слова, Священий Синод ПЦУ за Григоріанським календарем дозволив святкували лише Різдво, як виняток. Про інші свята поки що не йдеться. Адже переслідували мету - оцінити суспільний запит та отримати зворотній зв'язок від вірян. Цей процес стартував 18 жовтня - тоді ми поспілкувались з місцевим істориком та краєзнавцем Миколою Бендюком. Він розповів, Григоріанський календар - з наукової точки зору є точним, його запровадили і ще в 16 столітті. Втім, тогочасна українська еліта, рятуючись від впливу поляків та католицизму - вирішила відзначати Різдво за старим календарем. Цікаво, що не останню роль у цьому питанні відіграв тоді наш земляк, князь Острозький. Який виступив категорично проти.

Втім нині, як можна помітити: із Заходу українському православ'ю тепер нічого не загрожує. Що не можна сказати про східних сусідів. Із проведеного нами опитування, датованого 18-им жовтня, більше половини респондентів підтримали святкування Різдва за новим календарем. Зрозуміло, що процес переходу - поступовий. В разі, якщо серед вірян - буде проведена просвітницька робота та знайдеться більше підтримки для змін - процес повноцінного переходу на новий календар - буде відбуватись в рази швидше - переконані священники.

Додає, у Рівному є і ще одна єпархія Рівненсько-Волинська. Окремі її парафії прийняли остаточне рішення. Та обмежаться святкуванням Різдва - виключно 25 грудня. За Григоріанським календарем.

 

Читайте також: Рівненсько-Острозька єпархія ПЦУ святкуватиме Різдво разом з прихожанами як 25 грудня, так і 7 січня (ВІДЕО)