На 6 жовтня припадають такі міжнародні знакові дні: Всесвітній день охорони місць проживання, День помічника лікаря. За церковним календарем 6 жовтня - Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, також віряни вшановують пам’ять святої мучениці Іраїди. Католики ж цього дня згадують Бруно Кельнського.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

6 жовтня вшановується пам'ять Іраїди Олександрійської (Антиопольської), великомучениці, яка постраждала від руки ідолопоклонників за відданість і віру у Бога.

Іраїда Антіопольська жила в 3 столітті в Єгипті, в період, коли той значився великою провінцією Риму. Вона походила з родини священнослужителя, тому досягнувши статевозрілого віку обрала для себе чернечий шлях як батько. В один із днів чернечого буття дівчина пішла до джерела, щоб набрати чистої води, і помітила корабель, що стоїть біля берега річки. Судно було наповнене людьми, полоненими, ув'язненими в кайдани за віру в Христа і інакомислення в порівнянні з язичниками. Відкинувши посуд для води Іраїда добровільно попрямувала до в'язнів, викривши своє віросповідання. На борту праведниця прийняла хрещення від супутників своїх, знайшла нове ім'я — Раїса. Коли корабель досяг місця призначення — Антинополя, — інокиня однією з перших була піддана фізичним катуванням, а потім страчена через усікновення глави. Слідом за юною християнкою прийняли покарання й інші бранці, привезені в місто.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

6 жовтня іменини відзначають власники таких імен: Іван, Артур, Йосип, Роксолана, Антон, Зіта та Іраїда.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • 6 жовтня мало грибів і багато горіхів – чекай суворої зими.
  • Якщо людина народилася 6 жовтня, то її талісманом є опал. Такі люди володіють здібностями майструвати з глини і каменю, є прекрасними народними умільцями.
  • Бур’ян високий – прикмета, що снігу взимку буде багато.
  • 6 жовтня чути крики гусей, що летять на південь дуже високо – скоро настануть зимові погоди.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 6 ЖОВТНЯ

  • У цей день не слід влаштовувати бурхливі веселощі, розпивати спиртні напої, лихословити і забагато їсти.
  • Заборонена будь-яка праця, крім обов'язкової (на кшталт миття посуду). Все це вважається великим гріхом.
  • Не можна в цей день перераховувати гроші в гаманці і дрібні монети. Вважається, що це теж може стати причиною подальших проблем з грошима в найближчому місяці.
  • Також говорили, що свої біди перераховувати не можна, оскільки, скільки нарахуєш бід, стільки ж прийде знову – накличеш.