Такі шашкові турніри відбувалися у центрі Зарічного. Дівчинка грала в шашки з усіма охочими упродовж майже чотирьох годин. Серед них були і старші люди, і вчителі сусідніх шкіл, і військові. Приходили й цілими родинами – позмагатися і повболівати. А були й такі, що «донатили», навіть не сідаючи за шашкову дошку, – не хотілося програвати

Дев’ятикласниця Валентина Ковалевич займається шашками вже 4 роки. Вона ходить на шкільний гурток. Її вчитель Анатолій Смаглюк називає ученицю лідеркою серед дівчат. Каже, за останні роки вона вигравала всі дитячі турніри і в Зарічному, і в Вараші.

«Валентина прийшла на гурток у 5 класі. А перший свій турнір програла. І сприйняла це болісно. Коли дитина зрозуміла, що медалі не отримає, вона просто втекла з приміщення, де відбувалися змагання. Я тоді зупинив Валентину в коридорі, ми поговорили. І після того вона вже не тікала. Навпаки запитувала, коли будуть наступні змагання. Другий турнір дівчинка виграла. І наступні також», - розповів Анатолій Смаглюк.

Коли ж на одному з занять він запропонував зробити добру справу, то Валентина, навіть не дослухавши, сказала, що згодна.

«З самого початку війни я хотіла якось допомогти нашим військовим. І ось у мене з’явився такий шанс. До того ж це можна було пов’язати з улюбленою справою», - пояснила Валентина Ковалевич.

Спочатку керівник гуртка хотів влаштувати шашкові батли біля школи. Але дівчинка, поспілкувавшись із батьками, запропонувала, щоб це було в центрі міста – там більше людей. Тож вони зробили оголошення, розмістили інформацію про турніри просто неба в соцмережах і в зазначений день та час вирушили на змагання.

«На початках я трохи хвилювався за ученицю. Адже це незвичний формат. Але як тільки вона зробила перший хід, я зрозумів, що Валентина зосереджена, зібрана і робить те, що вміє», - поділився враженнями Анатолій Смаглюк.

А ось Валентина згадує, що не хвилювалася. Найбільше їй запам’яталася перша партія. Супротивник виявився доволі сильним.

«Він допоміг зрозуміти, у якому напрямку мені треба працювати, щоб вдосконалитися», - каже гравчиня.
Загалом вона зіграла більше 20 партій. Охочих взяти участь виявилося чимало. Та й глядачів було багато. Навіть водії зупиняли авто, щоб поспостерігати.

А ще під час гри підійшли жінка та чоловік. Він зацікавився, хотів пограти. Однак жінка нагадала, що поспішають і мають небагато часу. А вже коли Валентина по завершенню турнірів поверталася додому, то зустріла того чоловіка. Він питав, чи будуть ще такі змагання і обіцяв прийти й пограти наступного разу.

Школярка була б не проти повторити шашкові батли просто неба для всіх охочих. Але тут велике значення має погода.

Тим часом усі кошти, зібрані під час шашкової акції, Валентина Ковалевич переказала для ЗСУ.

«Це її перші зароблені гроші. І Валентина була рада розпорядитися ними саме так», - поділився вчитель. 

За інформацією Рівненської ОВА.

Читайте також: У Рівному відкрилася благодійна виставка-продаж художника з Донеччини (ВІДЕО)