Фото: ілюстративне
У світі в цей день відзначають День народження Яндекс, Міжнародний день мов жестів, День шашок, День осіннього рівнодення. В Україні на 23 вересня припадає День міста Полтава. Також 23 вересня вшановується пам'ять святителів Павла і Петра - єпископів Нікейських.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Віруючі в цей день відзначають пам'ять святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських. Святий Петро захищав православну віру від іконоборців у ІХ ст., а Павло провідував православ'я в Нікеї.

Православне свято 23 вересня - день пам'яті мучениць Мінодори, Митродори і Німфодори
Дівчата були рідними сестрами і жили в IV столітті за царя Максиміана Галерії. Для того, щоб врятуватися, вони пішли в пустелю і багато часу проводили в пості і молитвах. Імператор дізнався про це і зажадав їх до себе.

Побачивши їх красу, пообіцяв незліченні багатства і вдале заміжжя, якщо тільки вони принесуть жертви і поклоняться ідолам. Дівчата відмовились, тоді Максиміан наказав мучити їх, першою вбив Минодору.

Сестри, побачивши тіло, зраділи тому, що Мінодора першою отримала мученицький вінець і попередили імператора, що готові страждати за Христа і задоволені цим. Максиміан замучив їх теж.

Сьогодні день пам'яті цариці Пульхерії.

Пульхерія була дочкою імператора Аркадія, жила в IV столітті. Після смерті батька престол зайняв її брат Феодосій, так діти у віці 8 і 11 років стали правителями. Пульхерія була благочестива і вчила тому ж брата. Феодосій слухався її: багато молився, без Божої ради справ не вирішував, жив у мирі з сусідніми державами.

Пульхерія пообіцяла Господу, що залишиться дівою до смерті, тому уникала спілкування з чоловіками, всіх відвідувачів приймала публічно. Коли Феодосій помер, Пульхерія правила державою. При ній було побудовано безліч храмів, богаделен і монастирів. Померла цариця в 453 році.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

23 вересня іменини відзначають власники таких імен: Андрій, Євген, Климент, Павло, Петро, Пульхерія, Адамнан, Антоній, Бернардин, Богуслав, Костянтин, Лін, Петро, Пій, Поліксен, Фекла, а також Вертислав?.?

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Зазвичай саме 23 вересня на Петра Павла прийнято було зривати горобину і вішати кисті над дахами будинків. Слов'яни вірили, що це допоможе їм захиститися від злих сил, позбавити не тільки себе, але і домашніх тварин від хвoроб.
Однак 23 вересня не можна було зривати всю горобину з дерев - залишали також ягоди і для птахів. З горобини в старовину готували дуже смачний квас.
Говорили, що саме до 23 вересня горобина стає смачною. Це й не дивно, оскільки нічні заморозки сприяли тому, щоб горобина набувала так званий зацукрований смак. З горобини готували спеціальні лікувальні настої, оскільки знали, що ця ягода володіє протизапальними властивостями.

Багато горобини в лісі - до похмурої осені і суворої зими. Мало горобини означало, що осінь буде суха, а зима – пізньою.
Горобина, яку зібрали в цей день, захищає від застуди і нечистої сили. Крім того, вона лікує головний біль.
Гілочка горобини на столі приносить в дім щастя.
Ягоди клали під дах будинків для того, щоб чорт не вселився, а ще, щоб в будинку було щастя.
Ті, хто 23 вересня вирушає в дорогу, можуть бути спокійні: з ними нічого не трапиться.
Люди, які народилися 23 вересня будуть жити довго. Вони будуть працьовиті та терплячі. Як талісман на удачу їм треба носити з собою сапфір.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 23 ВЕРЕСНЯ

Не варто цього дня сваритися з рідними та близькими;
Не гоже нині зловживати алкоголем, а також переїдати;
Не можна виходити з дому після півночі у цей день;
Не можна давати гроші у борг, а також зичити їх;
Не можна босоніж ходити по росі;
Не можна займатися важкою фізичною працею;
Не можна тримати вдома старі і поламані речі;
Не можна відмовляти в допомозі тим, хто цього потребує.