Оренда генератора чи купівля? З цією дилемою стикається майже не кожна людина, яка одноразово чи систематично користувалася таким обладнанням або потрапила в таку ситуацію, коли без нього обійтися неможливо.

Знайти рішення все ж можливо. Однак важливо зробити невеличкий дисклеймер: кожна ситуація індивідуальна, тому правильної відповіді немає. Є тільки поради, яких можна дотримуватися, щоб визначити, що буде вигіднішим в тій чи іншій ситуації.

Переваги та недоліки оренди

Оренда генераторів має свої плюси та мінуси, які варто враховувати. До переваг послуги можна віднести:

1.     оперативне відновлення електроенергії на об’єкті, оскільки компанії в більшості випадків мають власну команду, яка спеціалізується на термінових роботах;

2.     забезпечене обслуговування установки та допомога з ефективною експлуатацією;

3.     доставка палива, якщо мова йде про довготривалу співпрацю;

4.     в вартість зазвичай входить монтаж та транспортування обладнання;

5.     впевненість в тому, що обладнання має високу якість та повністю відповідає стандартам якості, визначеним державою;

6.     вам не потрібно самостійно підшукувати потрібну модель або додатково наймати людей, які в цьому розбираються.

Серед недоліків того, щоб взяти генератор в оренду, найбільш вагомим є документація та юридичні нюанси. Все-таки мова йде не про вашу власність, а про власність компанії-орендодавця. Так, в більшості випадків вони самостійно займаються поломками, несправністю чи аварійними ситуаціями. Однак можуть виникнути ситуації, коли вам прийдеться за це платити, а й то відшкодовувати збитки, що може непогано вдарити по кишені.

Переваги та недоліки купівлі

Зазвичай в тому, щоб купити генератор бу чи навіть новий, є свої переваги та недоліки. Серед переваг варто виділити наступні:

1.     можливість самостійно обрати потрібну модель, яка буде повністю відповідати вашим потребам;

2.     експлуатація пристрою це лише ваша відповідальність, тому у випадку поломки вам не прийдеться відшкодовувати кошти;

3.     можливість використовувати його для своїх потреб в будь-який час без оформлення документації чи слідування інструкцій певної компанії;

4.     самостійний підбір палива, додаткового обладнання чи постачальників, які будуть більш ефективними чи вигідними по вартості;

5.     можна самостійно розпочати бізнес і здавати генератор в оренду.

Однак існують й вагомі недоліки, які роблять купівлю обладнання абсолютно не вигідною. По-перше, це обслуговування. Такі пристрої при активному використанні часто зношуються, тому потребують регулярного сервісного огляду та заміни деталей. Також варто використовувати тільки якісне паливо, інакше система живлення може швидко вийти з ладу. Це дорого та не завжди вигідно.

По-друге, можна витратити багато часу на вибір моделі, що не підходить у випадках, коли електроенергія потрібна вже і одразу. А що тоді говорити про транспортування та монтаж? Загалом, процес купівлі є дуже відповідальним, адже від нього буде залежати якість роботи в майбутньому.

По-третє, ціна генераторів бу може «кусатися». Тоді як нові купувати взагалі буває невигідно, особливо якщо мова йде про тимчасове користування або невеликі навантаження.

Що ж в результаті?

І купівля і оренда мають свої переваги та недоліки. При виборі способу отримання генератора рекомендуємо скоріше звертати увагу на свої потреби та пріоритети. Проаналізуйте, наскільки часто ви користувалися чи будете користуватися цим обладнанням. Прорахуйте річні витрати при покупці та оренді. Зіставте ефективність в обох випадках. Тільки таким чином ви зможете зрозуміти, що буде вигідним саме у вашій ситуації.