На Рівненщині триває процес декомунізації. З початку березня з державного обліку знято та демонтовано 29 пам’яток культурної спадщини радянського періоду. Близько 600 вулиць Рівненщини перейменовано.

Про це повідомили в управлінні культури і туризму Рівненської ОДА.

«На Рівненщині процес декомунізації активно розпочався ще у 1991 році. Тоді було знято з державного обліку більше 300 пам’яток культурної спадщини пов’язаних з тоталітарними режимами. Із прийняттям відповідного закону в 2015 році процес активізувався. Зараз, зрозуміло, нова хвиля знесення пам’ятників і перейменування вулиць», - прокоментував начальник відділу охорони історико-культурної спадщини управління Юрій Калітинський.

Так, з державного обліку з ініціативи місцевої влади розпорядженням начальника Рівненської ОВА цьогоріч знято 23 пам’ятники та меморіальні дошки у Рівному, 3 – у Рокитному, по одному у Здолбунові, Клевані та селі Мульчиці Вараського району. Пам’ятники та меморіальні дошки були приурочені до подій 1941-1945 років, або ж присвячені особам-символам СРСР. Місцевій владі рекомендовано їх демонтувати.

Серед вулиць, які зазнали декомунізації, найчастіше зустрічалися назви на честь комсомольців, радянських воїнів і партизанів.

Окрім того, у Рівному здійснили перепоховання діячів радянської епохи Олеко Дундича та Михайла Богомолова. 

Читайте також: У Рівному викрили прихильника комунізму та СРСР (ФОТО)