Ера "євроблях" за нульовим розмитненням завершена. Від 1 липня за розмитнення авто доведеться платити у повному обсязі — мито, ПДВ та акциз. Загалом за час пільгового розмитнення, в Україну завезли 237 тисяч автомобілів. Але є й такі українці, які не встигли до 1 липня розмитнити свої автівки. Скільки тепер їм доведеться платити і яка ситуація на Рівненській митниці, - розповість Ілля Томашевський.

1 липня 22-го року. День завершення нульового розмитнення. Біля Рівненської митниці стоять декілька автівок. Вони не встигли проскочити .

Олександр 20 років працював військовослужбовцем, має інвалідність. Взяв автомобіль для себе та сім'ї. 5 днів чоловік стояв на кордоні у кілометрових чергах, а тепер змушений заплатити за розмитнення більше ніж вартість авто.

Люди чисто фізично не встигли перетнути кордон через величезні черги. Тепер змушені шукати та позичати кошти на розмитнення.

Нагадаємо, що на початку квітня, Верховна Рада звільнила від митних платежів усі транспортні засоби, що ввозяться до країни. Це було зроблено для того, щоб швидко доправити автомобілі для армії, та всіх гуманітарних потреб. А також, щоб відновити автопарк простих українців, чиї автомобілі були знищені внаслідок бойових дій.

Також однією із причин скасування закону є ті ж затори, які ускладнювали логістику гуманітарних вантажів та автомобілів для ЗСУ.

Через скасування "нульового" розмитнення, на кордоні не рідко були конфлікти та бійки через чергу та підкупи.Очевидці, які зараз знаходять на кордоні кажуть, що черга українців близько 8 кілометрів. Сьогодні ж там дійшло до масового протесту.

За близько 3-ох місяців на Рівненщині розмитнили орієнтовно 25 тисяч транспортних засобів. Переважна кількість автомобілів середнього класу. Але були і ті, хто розщедрився.

Через корупційні схеми на кордоні, водії, які навіть змогли виїхати до 1 липня. Зараз не встигають розмитнитися.

Разом з тим, згодом може з'явитися законопроект, який дозволить окремим категоріям розмитнити авто без ПДВ та акцизу. В іншому випадку, доведеться платити за розмитнення, або оформити реекспорт та продати авто за кордоном.

Читайте також: На Рівненщині відкрили ще один Дія.Центр