Фото ілюстративне
13 червня згідно з церковним календарем християни вшановують пам’ять святого апостола Єрмія та святого мученика Єрмея.

Який сьогодні день

13 червня - Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, День швейної машини.

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм

Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 18 грудня 2014 року. Вона закликає держави вживати дієві заходи для ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають альбінізмом. А також ініціювати проведення заходів у сфері освіти та підвищення інформованості громадськості про це захворювання.

Згідно зі світовою статистикою, на 20 000 дітей народжується одна дитина з альбінізмом – частковою або повною відсутністю пігменту меланіну. Люди-альбіноси мають дуже світлу шкіру, біляве волосся і вії.

День швейної машинки

Щороку 13 червня святкують День швейної машинки. Саме цього дня в 1790 році англійський винахідник Томас Сейнт запатентував конструкцію першої швейної машинки, щоправда його винахід не набув широкого поширення. За 80 років Вільям Ньютон Вілсон знайшов малюнки і креслення Сейнта в Лондонському патентному бюро і побудував робочу модель швейної машинки, яка зараз належить Лондонському музею науки.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Борис, Микола, Філіп, Роман, Христина, Герман.

Яке православне (християнське) свято сьогодні

13 червня - День Веремія Розпрягальника.

Веремій Розпрягальник був одним із 70 апостолів. Він обіймав посаду єпископа і зазнав безліч гонінь з боку язичників, проповідуючи християнську віру. Володів даром зцілення та пророкування.

Однак мучеником він не є, оскільки помер своєю смертю.

Мученик Єрмій народився у другому столітті за часів великого гоніння на християн за царювання нечестивого римського царя Антоніна. Єрмія ж зростав у любові до Бога та проповідування християнства. За це його схопили слуги правителя. Довгий час чоловіка хотіли переконати зректися Христа, однак той не зміг і залишився вірним Богові.

Єрмія зазнав важких жорстоких тортур, але це не завдало йому шкоди. Після цього мученика захотіли отруїти, але і після цього він не помер. Згодом його повісили донизу головою і стратили мечем через три дні.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

  • Цього дня закінчували всі посівні роботи і розпрягали коней.
  • Цього дня заведено займатися повсякденними справами або просто відпочивати.

Прикмети:

  • Сильна роса – до сонячного дня.
  • Увечері немає роси – завтра буде дощ.
  • Зозуля кує – на хорошу погоду.
  • Сон проти 13 червня порожній.
  • В цей день слухали зозулю. Якщо вона кує тихо і рідко, значить погода найближчими днями буде поганою.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна сьогодні запрягати коней та не можна їздити на них.
  • Не варто планувати тривалі поїздки та важливі справи на цей день.

Що сталося цього дня

1892 — у Києві запущений для пасажирів перший у Російській імперії електричний трамвай
1895 — у Французькій республіці пройшли перші у світі автомобільні гонки. Середня швидкість автомобілів становила 24 км/год.
1919 — біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський командант Підвисоцький та польські вояки без слідства та суду розстріляли державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували в Чехословаччину.
1971 — газета "Нью-Йорк Таймс" почала публікацію документів Пентагону про історію втручання США у в'єтнамську війну.
1983 — на ринок у США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою "Dynatac 8000x" виробництва компанії "Motorola" важив майже 800 г, а його довжина становила 33 см.
1983 — американський космічний зонд "Піонер-10" перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.
2014 — українські війська визволили місто Маріуполь від проросійських терористів