Фото з мережі Інтернет
26 травня 2022 року – четвер. 92-й день війни Росії проти України. 146-й день року.

Який сьогодні день в Україні і світі

26 травня - Річниця битви під Корсунем. Цього дня 1648 року відбулося протистояння українського війська на чолі з Богданом Хмельницьким та армії Речі Посполитої під командуванням Миколи Потоцького. Корсунську битву називають зразком тактики і стратегії, а ще вона доводить талановитість українського гетьмана. Козацька армія (15 тисяч людей) та загін кінноти кримських татар (3 тисячі) підготували пастку, в яку заманили польське військо (20 тисяч людей). Вояків Речі Посполитої розгромили усього за 4 години.

А ще 26 травня - Всесвітній день Дракули. Щорічна подія, яка присвячена відомому на увесь світ монстру - вампіру графу Дракулі. Дату обрали на честь виходу першого роману Брема Стокера під назвою "Дракула" (1897 рік).

Також 26 травня - Всесвітній день рудих. Перша подія відбулася 2005 року. На фестиваль щороку з'їжджаються рудоволосі красені та красуні з усіх куточків планети. Вважається, що всі рудоволосі жителі Європи - нащадки кельтів. Проте деякі історики стверджують, що вони пішли від неандертальців, які мешкали на цій території понад 10 тисяч років тому.

26 травня - Всесвітній день товару (World Product Day). Щороку припадає на останній четвер травня. Головна мета події - поділитися з простими споживачами особливостями виробничого процесу різних товарів.

26 травня - яке сьогодні свято в церковному календарі

26 травня в церковному календарі – день пам'яті мучениці Глікерії. Свята Глікерія жила в II столітті і відрізнялася надзвичайною побожністю. За вірність християнству та Господу їй відрубали голову. Наказав зробити це імператор Марк Аврелій. Мученицька смерть діви Глікерії прославила Бога в Гараклеї - місті, де свята проживала. Через деякий час там побудували церкву на її честь. Її святу голову вшановують там і нині.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 26 травня

Сьогодні іменини святкують: Олександр, Василь, Георгій, Юхим, Макар, Сергій, Тарас, Юрій, Ірина.

Народні прикмети і традиції на 26 травня

  • Якщо багато ластівок, то скоро потеплішає;
  • Якщо дуже багато комарів на вулиці, то буде чимало ягід та грибів;
  • Якщо вранці туманно, то день буде сонячним;
  • Якщо птахи літають низько, то до негоди.

Що не можна сьогодні, 26 травня, робити:

  • Не можна сваритись, лаятись та бажати зла;
  • Не можна займатись важкою фізичною працею;
  • Не можна шити та вишивати;
  • Не можна тримати вдома старі та поламані речі;
  • Не можна давати у борг.

Читайте також: Жителів Рівненщини запрошують долучитися до флешмобу "Мотанка Свободи"