Фото ілюстративне
20 травня - Всесвітній день метрології, Всесвітній день травматолога, Всесвітній день бджіл, Європейський день моря, День банківських працівників України,

Всесвітній день метрології - міжнародне професійне свято метрологів, яке святкується 20 травня. В цей день в 1875 році представниками сімнадцяти країн була підписана Метрична Конвенція, яка визначає основу для глобального співробітництва в метрології і в її промисловому, комерційному та соціальному застосуванні. Початкова мета Метричної Конвенції - забезпечення єдності вимірювань в усьому світі - як і раніше важлива сьогодні.

Всесвітній День метрології засновано Міжнародним Комітетом мір і ваг у жовтні 1999 року на 88-му засіданні Комітету.

Всесвітній день травматолога

Цього дня своє професійне свято святкують лікарі, які спеціалізуються на травматології та ортопедії.

Травматологія — прародителька всіх хірургічних спеціальностей, отримала свій розвиток в результаті неминучості травм та поранень у всі часи і народи. Сучасна травматологічна наука стрімко розвивається. В арсеналі лікарів-травматологів сьогодні є засоби, які дозволяють врятувати хворого та швидко повернути його до звичного життя.

Ключиця є кісткою, котра найбільш часто ламається. Велика гомілкова кістка одна з найміцніших, вона здатна витримувати навантаження до 1,5 тонн, тобто міцніше бетону. Найдовша кістка — стегнова. Її довжина, як правило, складає 27,5% від загального росту людини, а найменшою (3-4 мм) є кістка стремено, розташована в середньому вусі.

Всесвітній день бджіл

20 травня - Всесвітній день бджіл. Свято ухвалили делегати Другого комітету Генеральної асамблеї ООН 2017 року.

Його мета - привернути увагу людства до зникнення бджіл, інформувати населення про важливу глобальну роль бджіл, надати роз’яснення про можливі шляхи їх захисту.

Європейський день моря

Святкується щорічно 20 травня. Мета дня - підвищення обізнаності громадян Європи про моря і їхню важливість у житті людства. Також Європейський день моря покликаний заохотити раціональне використання ресурсів прибережної зони, морів і океанів для всіх громадян і суб'єктів.

Традиційно в рамках святкування Європейського дня моря проводяться конференції серед учасників ЄС, тематичні виставки, концерти і різні громадські заходи.

Яке православне (церковне) свято сьогодні

20 травня - згадування появи на небі Хреста Господнього в Єрусалимі.

Згадування появи на небі Хреста Господнього в Єрусалимі
У дні Святої П'ятидесятниці, 7 травня 351 року, о третій годині ранку на небі з'явилося зображення рівноконечного Хреста Господнього, що сяяло невимовним світлом, яке перевершувало світло сонця.

Явлення знамення Хреста почалося над святою Голгофською горою, на якій був розіп'ятий Господь. Знамення переливалося всіма кольорами веселки і привернуло до себе погляди всіх людей. Потім численні юрби мешканців Єрусалиму з трепетом і радістю поспішили до святого храму Воскресіння.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Семен, Антон, Михайло, Іван, Людмила, Йосиф, Бернард, Ніл та Базиль (Василь).

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

  • У народі 20 травня називали купальницею. Цього дня прийнято купатися і приймати будь-які водні процедури. Вода сьогодні вважалася цілющою. Особливо це стосується води з природних джерел – річок, ставків, озер, струмків, морів і океанів.
  • Тому, хто народився 20 травня, призначено прекрасне життя. Ці люди виростають добрими і сильними людьми.

Прикмети:

  • Падає дощ – вересень буде сонячним і теплим.
  • Вночі видно червоний місяць – буде дощ.
  • Ввечері видно веселку – погода буде ясною, а вранці веселка до дощу.
  • Якщо помітно ластівок та стрижів, то весь рік буде вдалим.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна сваритись та вживати нецензурну лексику;
  • Не можна займатись важкою фізичною працею;
  • Не можна шити та ремонтувати.

Читайте також: Нове потомство та звірі-переселенці: чим здивує гостей Рівненський зоопарк (ВІДЕО)