Фото ілюстративне
5 травня відзначають Всесвітній день гігієни рук, Всесвітній день легеневої гіпертонії, Міжнародний день акушерки, Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю, День карикатуристів.

Який сьогодні день

Щорічно 5 травня за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) відзначають у світі Всесвітній день гігієни рук. Дату обрали невипадково: 5-й день 5-го місяця символізує 5 пальців на кожній руці людини.

Всесвітній день гігієни рук започатковано, щоб нагадати про важливість обробки рук задля збереження життя та здоров'я мільйонів людей та підкреслити особливу важливість гігієни рук як в галузі охорони здоров'я, так і в повсякденному житті.

5 травня своє професійне свято святкують люди, завдяки дбайливим рукам яких на світ з'являються діти. Міжнародний день акушерки святкують від 1991 року в понад 50 країнах світу на пропозицію Міжнародної конфедерації акушерок. Свято проводиться для того, щоб громадськість більше дізналася про цю професію та її значущість.

Ідею проведення дня запропоновано 1987 року на конференції Міжнародної конфедерації акушерок (заснована 1919 року, об'єднує 88 акушерських асоціацій із 75 країн світу) в Нідерландах.

В багатьох містах споруджено акушеркам пам’ятники. Так, наприклад, у Церкві Святої Анни (Варшава) встановлено великий пам’ятник Станіславі Лещинської, акушерці, яка в роки війни (1943 – 1945) в страшних умовах в концтаборі Освенцим, допомагала жінкам народжувати.

У книгу рекордів Гіннеса внесена найстаріша акушерка 90-річна Аделіна Вільялобос з Перу. Вона починала свою діяльність з 1947 року і прийняла понад 8 тисяч малюків, серед них навіть був майбутній президент. Наймолодша - 7-річна дівчинка Лорен Бурман, яка, покликавши на допомогу сусідку, допомагала народитися своїй сестричці до приїзду медичних працівників.

5 травня - Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю. Цього дня 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти їхньої дискримінації.

За офіційними даними, в Україні проживають близько 2,5 мільйона людей зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їх кількість збільшується.

Метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, підтримка прав, свобод і гідності людей з інвалідністю.

День карикатуристів у світі святкують 5 травня. Саме цього дня у 1895 році світ побачило перше кольорове видання "The Yellow Kid" - Жовтий малюк. Його творцем є американський художник Річард Аутколт, що вважається винахідником сучасних коміксів.

Це була одна із перших недільних комікс-смужок в американських газетах, хоча подібна графічна сітка вже раніше використовувалася в політичних карикатурах та інших мальованих історіях.

З дурнуватою посмішкою на обличчі Жовтий малюк зазвичай спілкувався специфічною сленговою мовою, яка також була надрукована на його футболці, і яка повинна була висміювати стиль написання слоганів на рекламних щитах.

Яке православне (церковне) свято сьогодні

5 травня - пpеподобного Феодора Сікеота; апостолів Нафанаїла, Луки, Климента

Преподобний Федодор Сикеот

Народився близько 550 року в селі Сике в Галатії від сільської блудниці. У підлітковому віці пережив епідемію бубонної чуми і видужав після того, як був залишений своєю матір'ю на порозі сільської церкви Іоанна Хрестителя.

Після цього Феодор став часто відвідував церкву св. Георгія, що розташовувалася поблизу села. У чотирнадцять років він оселився у церкві, після чого отримав дар зцілення: за його молитвою одужав біснуватий юнак. Потім Феодор пішов в затвор у викопаній ним печері поруч з церквою, де жив два роки, харчуючись однією просфорою на день.

Коли звістки про подвиги юнаки дійшли до Феодосія, єпископа Анастасіуполіса, той присвятив його в диякони, незважаючи на юний вік Феодора. Після цього Феодор здійснив паломництво в Єрусалим.

Під час правління імператора Маврикія він передбачив смерть імператора і великі негаразди для Візантії і війну з Персією.

Апостоли Нафанаїл, Лука, Климент

Святі апостоли НаФанаїл, Лука і Климент благовістили Слово Боже ще під час земного життя Господа нашого Ісуса Христа.

Святий Нафанаїл, він же, за свідченням батьків Церкви - Варфоломій, під час першої зустрічі зі Спасителем визнав Його Сином Божим.

Святі Лука і Климент входили в число сімдесяти учнів Христа. Апостол Лука відомий як один з чотирьох євангелістів, автор книги "Діяння Апостолів" і перший іконописець. Про святого Климента відомо, що він був єпископом міста Сардиці в Малій Азії. Апостол Павло у своєму посланні до Филип'ян згадує його серед своїх сподвижників, імена яких записані в Книзі Життя.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Віталій і Теодор.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

  • 5 травня люди починали сіяти цибулю. Однак, вони завжди попередньо звертали увагу на погоду. Якщо 5 травня сонце вранці ясне, то починали проводити посівні роботи. А якщо, навпаки, погода похмура, і варто туман, то вирішували з посівами почекати.
  • Цього дня намагалися без потреби не ходити в ліс, особливо поодинці. Вірили, що в цей день нечиста сила водить хороводи і може людину з собою забрати.
  • Нещасливий день.

Прикмети:

  • Гроза цього дня - до хорошого урожаю.
  • Якщо зозуля кує - погода буде гарною найближчими днями.
  • Якщо ранок видався ясним, то можна починати сіяти.
  • Сни проти 5 травня в точності збуваються. Сновидіння, побачене вдень 5 травня, є віщим.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня вагітним жінкам не можна фарбувати волосся і робити макіяж. Якщо УЗД з визначення статі дитини призначено на 5 травня, його краще перенести.
  • Не варто в цей день пекти млинці. На їх запах можуть злетітися темні сили, які принесуть в будинок нещастя. Вони ж можуть оселитися в розкиданих речах. Тому в цей день потрібно зробити так, щоб в будинку був порядок.
  • Не можна ігнорувати цибулю, треба з'їсти її, хоча б трішки.

Читайте також: На Рівненщині стартує гуманітарна місія швейцарської компанії «Medair»