В Україні планують припинити "нульове" розмитнення автомобілів. Головна причина – черги, які перевантажують митні пропуски і ускладнюють ввезення гуманітарної допомоги та зброї для ЗСУ. Окрім цього лише за перший тиждень бюджет держави недоотримав сотні мільйонів гривень. Яка нині ситуація на Рівненській митниці - дізнавалась Яна Євтушок.

Олексій радіє новому автомобілю з Литви, який придбав завдяки нульовому розмитненню. Каже давно хотів таку пригнати з-за кордону. Втім, не вистачало коштів через високі ставки на митне оформлення. Придбав авто марки Вольксваген за майже 4000 євро, замість семи.

Нині, в зоні митного котролю у Рівному чимало власників автівок чекають своєї черги. Авто здебільшого середнього класу. Багатодітний батько Микола вчора придбав автомобіль для своєї сім'ї з Польщі.

Водію Тарасу пощастило менше. Чоловік придбав авто ще до нововведень в українському законодавстві. Через що автівка обійшлася дорожче на 3000 доларів.

Нагадаємо, 5 квітня в українському законодавстві запрацювали нововведення під час імпорту транспортних засобів на період воєнного стану. Відтак, ввезення авто звільняється від сплати ввізного мита, ПДВ та акцизного податку. Проте через це у пунктах прикордонного пропуску виникли кількакілометрові черги, які ускладнюють ввезення гуманітарної допомоги, а бюджет держави недоотримав уже сотні мільйонів гривень. Тож це змусило владу переглянути свої рішення. Відтак, у парламенті зареєстрували законопроєкт, яким, пропонують відновити оподаткування транспортних засобів, що ввозяться за кордону.

"За цей період у нас було розмитнено 2375 транспортних засобів, а умовно нарахованих платежів, тобто це ті платежі, які мали би бути сплачені, але не сплачені у зв'язку з пільгами - це майже 260 млн. Тобто ці кошти мали би надійти до державного бюджету," - каже Андрій Кузнік, начальник Рівненської митниці.

Коли ухвалять закон, невідомо. Дати засідань Верховної Ради через можливі обстріли не розголошують. Після ухвалення закону купувати імпортне авто буде пізно, адже документ набуде чинності відразу після опублікування.