Українців закликають робити закордонні паспорти. І хоча й Державна прикордонна служба України продовжила можливість перетину кордону за внутрішніми документами, у відомстві повідомляють в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути гостра необхідність наявності біометричних документів, що визначено законодавствами країн ЄС. Скільки людей в Рівному подали заявки на закордонні паспорти - розповість Павло Невесенко.

Ольга Данильчук вимушено переїхала до Рівного з Харкова. Ще до війни подавала документи на паспорт, аби виїхати сім'єю за кордон. Втім війна внесла свої корективи і нині вона отримує закордонний паспорт у Рівному.

Жінка додає, з початку повномасштабного вторгнення орків в Україну, роздумувала, аби виїхати за кордон, втім вирішили тимчасово пожити у родичів у Рівному.

За попередніми підрахунками з України за кордон виїхало більше 4 мільйонів українців. У Рівненському управліннні держміграційної служби повідомляють до 15 березня не працювала система видачі закордонних паспортів. Тоді людей випускали з внутрішніми документами. Коли ж відновили роботу збільшилася і навантаженість на працівників, розповідає очільниця відомства Лілія Драпчинська.

Також Лілія Драпчинська розповіла, за січень-лютий управління прийняло 5 тисяч заявок на виготовлення паспортів, то з 15 березня ця цифра перестрибнула за 10 тисяч. Додає електронна реєстрація не працює, все роблять в порядку живої черги. Існує також проблема з доставкою паспортів з Києва - це трохи затягує процес.

Також закордонні паспорти роблять і в місцевому ЦНАПі. Та за день приймають більше 100 заявок на документи, які необхідні для виїзду за кордон. Нагадаємо, що з початку війни з-за кордону в Україну повернулося більше мільйона українців.

Читайте також: На Рівненщину прибуло 50 тон медикаментів із Сполучених Штатів (ВІДЕО)