Нестача кисню та отруєння газом – це основна версія загибелі двох робітників у селі Суйми Здолбунівського району.

Тарас Філонюк, на чиєму подвір’ї сталась трагедія, показує злощасну криницю. Викопати її за 16 тисяч гривень він найняв двох робітників із сусіднього села Буща. Вони працювали місяць, а минулої суботи мали завершити роботи.

Щоб швидше впоратись, у колодязь глибиною 30 метрів, спустились вдвох. Та раптом їм стало зле: вони голосно сміялись, потім сварились, а коли зрозуміли, що втрачають свідомість, стали просити про допомогу. Але ні господар, якому копали криницю, ні інші селяни, які збіглись на подвір’я, спуститись донизу не ризикнули.

Тарас Філонюк викликав швидку допомогу та рятувальників. Але поки вони дістались до віддаленого села, робітники були вже мертвими. Одного з них витягнув на поверхню Петро Власюк із сусіднього села. Колись він також копав криниці і має свою версію трагедії.

Таку ж версію розповіли селянам і медики. Рятувальники ж, які спускались до криниці, підтвердили: дихати там без спецзасобів неможливо.

Втім, Петро Власюк переконаний: трагедії не сталося б, якби робітники не спустились до криниці вдвох, що є порушенням правил безпеки. Сам він залишив цю небезпечну роботу кілька років тому. Коли загинув його кум.

За іронією долі, кума Петра Власюка діставали ті робітники, які загинули на подвір’ї Тараса Філонюка. Місцеві правоохоронці цю трагедію кваліфікують як нещасний випадок тож кримінальну справу навряд чи порушуватимуть. Але родині Філонюків від цього аж ніяк не легше.

Тарас Філонюк, який так мріяв про криницю на власному подвір’ї, тепер вагається чи користуватись нею. Він планує запросити священика та освятити місце трагедії, але чи пити воду з колодязя, де знайшли свою смерть дві людини, чоловік та його рідні поки не вирішили.