24 грудня - Святвечір. Святий вечір починається із молитви та запалюванням різдвяної свічки, після чого всі куштують кутю, а згодом потрібно посмакувати кожною стравою

Переддень Різдва Христового називають Святий вечір, Різдвяний святвечір або Святвечір. Також ця дата отримала назву Першої куті або Першої коляди.

Напередодні Різдва на вечерю збирається вся родина за одним столом. За традицією цього вечора на столі має стояти 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів.

Цей день слід провести в молитвах, подяці, смиренні й передчутті світлого свята.

У Святвечір із появою першої зірки українці сідають за щедрий, але пісний стіл. Запізнюватися на вечерю членам сім'ї не можна. М'ясні страви можна буде вживати лише наступного дня. Святий вечір починається із молитви та запалюванням різдвяної свічки, після чого всі куштують кутю. Згодом потрібно посмакувати кожною стравою.

Страви їдять ложками. На столі має бути зайва тарілка, ложка і пустий келих для тих з родини, хто не дочекався цієї Вечері. Свічка має горіти увесь Святвечір, поки не згорить вся, щоб була вдома Божа іскра любові.

Важливе місце під час Святвечора посідає оформлення столу. Його застеляють свіжим сіном або соломою, зверху насипають трохи зерна і покривають скатертиною. По кутках столу під скатертину кладуть по зубчику часнику, який згідно з народними віруваннями буде оберігати дім від злих сил та хвороби. Також часник символізує здоров’я і очищення від гріхів.

Почесне місце в оформленні займає дідух, якого ставлять на почесне місце у хаті. Це житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує добробут, хороший урожай та багатство. А ще вважається, що він приносить затишок та святкову атмосферу.

24 грудня в церковному календарі – день пам’яті Євгенії Римської. Вона народилася у сім'ї римського префекта Єгипта Філіпа. Він сповідував язичництво, але до християн ставився по-доброму. Євгенія виховувалася освідченою жінкою, а всі знання вона отримала від свого батька. Якось серед манускриптів у сімейній бібліотеці вона знайшла писання апостола Павла. Дівчина, під їхнім впливом, прийняла християнство. Потім вона вступила до монастиря і переїхала до Риму разом зі своєю сім'єю.

В той час у Римі всіх жінок, які долучилися до християнства, піддавали страшним тортурам. Це спіткало і Євгенію. Її було страчено в середині III століття.

Що не можна робити 24 грудня
Категорично заборонено сваритися, лаятися.
Не прийнято до святкового столу запрошувати друзів — це сімейний вечір.
Не рекомендовано багато та голосно розмовляти під час святкової вечері.

Народні прикмети і традиції на 24 грудня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: безхмарне небо вказує, що наступного року буде багато грибів;
  • заметіль — чекайте на великий урожай меду;
  • зоряне небо — поля вродять;
  • відлига до поганого урожаю.