Війна ранить не тільки кулями, тож усім нам треба вистояти не лише фізично, а й психологічно. Соромитися своїх почуттів не варто, жити війною 24/7 теж, а ще дуже важливо – вміти в разі потреби звернутися по допомогу. Саме тому була започаткована робота психолога Оксани Чигир спільно з Рівненською обласною бібліотекою для рівнян, та людей що вимушені були переїхати в наше місто.

Основна мета зустрічей – допомогти людям стабілізувати себе, знаходити внутрішні ресурси, адаптовуватися до війни. Вони покликані передовсім підтримувати, допомагати залишатися ресурсними, діяльними і стійко переживати цей непростий час.

Присутні проговорювали свої емоції й почуття, а далі думали над тим, що є актуальним і турбує саме зараз. Наприклад, роздумували над питанням провини, чи я відчуваю її зараз. Потім говорили про агресію – це те, що переповнює сьогодні багатьох людей.

Під час зустрічі учасники обговорювали як підтримати себе та близьких, як керувати емоціями в складні часи, як вгамувати біль і знайти себе в нових життєвих умовах, як планувати в часи невизначеності та де знайти ресурси для цього.

Ось деякі поради психолога:

  • ніколи не залишатися сам на сам зі своїми почуттями, тобто не треба боятися попросити про підтримку в батьків, друзів, колег, не будьте наодинці,
  • долучатися до якоїсь роботи: волонтерство, плетіння масок, тероборона та будь-які інші ініціативи. Нам треба переводити свої почуття в якусь дію і розуміти, що життя має тривати,
  • пам’ятати, що це війна прийшла в наше життя, а не наше життя прийшло у війну. Треба думати також про те, що в нас є, крім війни, які стандарти нам належить підтримувати,
  • перемикатися. Потрібно знати, що відірватися на щось інше – не злочин, а нагальна потреба. Бо ненормально жити війною кожного дня, так ми дуже швидко вигоримо і не зможемо бути ефективними, а нам ще треба міцно тримати оборону.

Людей, які відчувають потребу у кваліфікованій допомозі, хочуть бути почутими та шукають відповіді на складні запитання, запрошуємо приєднуватися до наших зустрічей, які відбуватимуться щонеділі.

Наступна зустріч відбудеться 1 травня о 15 год.

За інформацією Рівненської обласної бібліотеки.

Читайте також: Рівненський проєкт "Театр в Укритті" продовжує збір коштів на підтримку ЗСУ