Фото ілюстративне
11 квітня віряни вшановують пам'ять Іліопольського диякона священномученика Кирила.

Який сьогодні день в Україні і світі

11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. На неї страждають близько 10 мільйонів людей на планеті. Здебільшого її виявляють у людей після 40, але можливі випадки розвитку захворювання і в більш ранньому віці. Більше страждають жінки.

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресувальним захворюванням центральної нервової системи. Вперше це захворювання описав англійський лікар Джеймс Паркінсон, який жив від 1755 до 1824 року. Недуга призводить до інвалідності, залишаючи повну ясність свідомості. Походження хвороби дотепер не з’ясовано.

Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Його мета – інформувати населення про таку хворобу та надати підтримку хворим та їхнім родинам, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги.

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Ініціатором заснування цього дня виступила ООН.

11 квітня 1945 року в’язні концентраційного табору Бухенвальд повстали проти гітлерівців і вийшли на волю. В роки Другої світової війни на території Німеччини та країн, які вона окупувала, діяло більше 14 тисяч концтаборів. За цей час через табори смерті пройшли 18 мільйонів людей, з них 5 мільйонів – громадяни колишнього Радянського Союзу.

11 квітня - яке сьогодні церковне свято

11 квітня у церковному календарі - день пам'яті Іліопольського диякона священномученика Кирила. Дата за народним календарем називається день Берези або день Кирила.

Жив Кирило у Фінікійському місті Іліополі в IV столітті. Диякон Кирил за царювання рівноапостольного Костянтина Великого знищив багато ідолів в місті Іліополі. За це він був убитий при Юліані Відступнику. Язичники розсікли його тіло і, як дикі звірі, кусали його, за що Господь покарав мучителів сліпотою, виразками і іншими страшними хворобами.

Також за релігійним календарем сьогодні, 11 квітня, віряни вшановують пам'ять священномученика Марка, єпископа Арефусійського. Він прославився ревною боротьбою з ідолопоклонством і своїми руками зруйнував язичницький храм, на місці якого звів християнську церкву.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 11 квітня

Які сьогодні іменини: Марко, Кирило, Остап, Іван, Ісак, Потап, Пилип, Євстахій.

Що не можна робити 11 квітня

  • Не варто фізично працювати, прибирати в будинку і на присадибній території.
  • Цього дня заборонено відвідувати розважальні заходи.
  • Не можна лаятися і говорити погані слова.

Що можна робити

  • Цього дня поспостерігайте за деревами. Якщо першою до 11 квітня опушилась берізка, значить, очікується посушливе літо, а якщо перша зазеленіла вільха – віщує дощові літні місяці.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:

На Русі на 11 квітня припадало свято берези, тому і назвали день Берещення. Вважалося, що березовий сік на Берещення має цілющу силу. Хто сьогодні рано-вранці вирушить у березовий гай і соку нап’ється, той буде здоровий та щасливий увесь рік. Кілька гілочок берези прихоплювали з собою додому:

  • вірили, якщо увіткнути їх у дах будинку або покласти на горищі, то житло не постраждає від ударів блискавки;
  • у разі хвороби дитини треба легенько вдарити її березовою гілкою, вона і одужає;
  • кілька гілочок треба увіткнути в землю на городі, щоб влітку був багатий урожай.

Тим, хто живе в приватних будинках, бажано 11 квітня у дворі посадити берізку. Вона буде відлякувати нечисту силу і залучати в сім’ю добробут.

Прикмети:

  • Багато березового соку - до дощового літа;
  • Берези рано опушена - до посушливого літа, а якщо вільха - навпаки;
  • Багато лебедів зустріти - до теплої весни;
  • Сороки в’ють гнізда низько - багато гроз буде влітку
  • Якщо сьогодні грім гримить, значить, скоро похолодає.
  • Яка погода 11 квітня, такою вона буде й 11 жовтня.
  • Птах чибіс низько літає - до ясної та сухої погоди.
  • Хмари швидко рухаються в одну сторону - до спекотної погоди.
  • Галки зграями літають, або сонце за хмару сідає - до дощу.