У Рівному екс-начальник Харківського університету повітряних сил хоче поновитись на посаді - через суд. Його звільнили із Збройних сил України після авіакатастрофи у вересні 2020 року. Тоді біля військового аеродрому "Чугуїв" розбився літак АН-26. На його борту було 27 людей. Майже всі курсанти. Вижив лише один. Чому справа слухається у Рівному та до яких висновків дійшла спецкомісія Міністерства оборони України - далі у сюжеті.

Літак АН-26 Збройних сил України розбився 25 вересня 2020 року неподалік військового аеродрому "Чугуїв". Трагедія сталась, коли повітряне судно намагалось приземлитися. На його борту було 27 людей: 20 курсантів і 7 членів екіпажу. Вижив лише один студент. Невдовзі після трагедії начальника університету повітряних сил імені Кожедуба Олександра Турінського звільнили із лав Збройних Сил України за службову невідповідність. Однак вже другий рік він намагається оскаржити це рішення у суді. Справа розглядається у Рівному. Представники Міністерства оборони України припускають, усе для того, аби відвернути увагу від трагедії та, ймовірно, аби родичі загиблих не мали змогу відвідувати засідання.

Та додають, наказ Міністерства оборони про звільнення із лав ЗСУ вважають виправданим.

Сьогодні, 18 лютого на засіданні суду розглядали письмові докази та заслухали свідка. Ним є головний спеціаліст Головної інспекції Міністерства оборони України Петро Івашко. Чоловік очолював комісію, яка досліджувала причини авіакатастрофи.

З чим командир екіпажу не зміг впоратись через нестачу висоти. І сталось трагедія через недостатній контроль польотів у військовій частині посадовими особами Харківського університету, численних порушень у методиці льотної підготовки, недостатньому контролі у професійній підготовці льотно-інструкторського та курсантського складу. Петро Івашко каже, це усе трапилось не в один день.

Сам Олесандр Турінський коментувати журналістам свою позицію щодо оскарження рішення Міноборони Олександр Турінський не захотів.

Однак під час судових дебатів сказав наступне.

І після майже семигодинного засідання судді прийняли рішення не на користь Олександра Турінського.

Усі сторони можуть подати апеляцію. Та окрім адміністративної справи, до Орджонікідзевського районного суду Харкова передана і кримінальна справа щодо катастрофи АН-26. Олександр Турінський є одним із 6-ох військовослужбовців, які постануть перед Фемідою. У разі доведення вини їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Читайте також: У Рівному знову перенесли справу: "Американець" та спільники можуть вийти на волю? (ВІДЕО)