Вакцинація від ковіду призведе до безпліддя, викидня або вплине на грудне годування. Це основні міфи, яких бояться молоді жінки не лише на Рівненщині, а у всій країні загалом. Однак, медики кажуть, ці страхи породжує незнання. Бо вакцинація вбереже від важкого перебігу хвороби.

Це рівнянка Юлія Шепелюк. Три місяці тому вона вдруге стала мамою. А віднедавна Юлія і власниця зеленого ковід-сертифікату. Жінка каже, з самого початку пандемії їх родина чекала на появу вакцин. Коли вони з'явились, жінка дізналась про вагітність, тож щеплення довелось відкласти.

Після щеплення не відчула жодного погіршення самопочуття, декілька годин був лише незначний біль у ділянці уколу. На грудне вигодовування впливу молода мама теж не помітила.

Страх вакцинації під час вагітності і зупиняє жінок. Це підтверджують медики Рівненського обласного перинатального центру. Аби хвилювань було менше, гінекологи радять своїм пацієнтках щеплюватися від коронавірусу на етапі планування вагітності.

На репродуктивну функцію жінок вакцинація не впливає, кажуть спеціалісти. Про це говорять і результати досліджень, які проводили у Сполучених штатах Америки.

Вагітні жінки входять у групу ризику разом із людьми похилого віку, особами із діабетом та серцево-судинними недугами. За інформацією медиків вони на 70 відсотків мають вищий ризик тяжкого перебігу коронавірусної інфекції. А серед останніх досліджень, ще не опублікованих, кажуть лікарі, відомо, що плацента захищає дитину від вірусу, тож вакцинація перш за все потрібна для майбутньої мами.

Читайте також: На Рівненщині вагітних та дітей закликають вакцинуватися від коронавірусу