Сьогодні в Україні і світі вшановують пам’ять жертв Голокосту. Саме 27 січня 1945 року солдати 1-го Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав.

До вшанування пам’яті долучилася і Рівненщина, повідомляє Рівненська ОДА. В області жертвами страшної трагедії стали 95 тисяч євреїв. Із серпня 1941-го розпочалися масові розстріли, завершилися восени 1942-го. За даними істориків, в області функціонувало 21 ґетто, 6 таборів для цивільного населення, 17 таборів для радянських військовополонених та багато тюрем. Найбільші ґетто функціонували у Рівному, Дубно, Сарнах, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині.

Для області символом Голокосту є урочище Сосонки Рівненського району. Тут у листопаді 1941 року було знищено 17,5 тисяч євреїв.

Сьогодні до пам’ятних місць, пов’язаних із трагедією, поклали квіти.

«На жаль, це страшні сторінки історії. Але важливо їх пам‘ятати. Без історії немає майбутнього. Українці – нація, яка пережила Голодомор, і не може не відчувати біль Голокосту. Ми повинні не лише пам‘ятати про безневинні жертви минулого, але й об’єднати зусилля, щоб не допустити повторення подібних трагедій», - зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

Читайте також: Все про 27 січня: свята, звичаї та народні прикмети