27 січня 2022 року – четвер. Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. В період з 1933 по 1945 роки відбувалося навмисне знищення єврейського народу нацистами. За цей час було знищено понад 5 млн осіб.

До Нового року залишилось 338 днів.

Який день в Україні і світі

27 січня Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Ця подія була затверджена 1 листопада 2005 року на Генеральній Асамблеї ООН. Тоді ж підписали Резолюцію, присвячену Голокосту. В документі зазначалося, що геноцид призвів до знищення 30% євреїв, а також великої кількості інших осіб, які відносилися до різних національностей.

Для всіх представників єврейської народності 27 січня є знаковою датою. Саме цього дня 1945 року після закінчення Другої світової війни військами одного з українських фронтів було звільнено ув’язнених в Аушвіц-Біркенау (концтабір Освенцим). Він був найбільшим за розмірами табором смерті, який заснували нацисти, щоб масово знищувати негідних, за їхніми переконаннями, осіб.

1941 року очільником таємної державної політичної поліції Третього Рейху назначають Райнгарда Гейдріха. Перед ним ставлять задачу: вирішити “єврейське питання”. Євреїв з Франції, Бельгії, Німеччини, Голландії відправляли в білоруські та польські концтабори, щоб потім масово знищувати. Самим же людям повідомляли, що переселення тимчасове.

За період 1933-1945 років нацисти швидкими темпами побудували концентраційні табори, які потім в народі почали називати “таборами смерті”. За той час було створено понад 5 тисяч таких місць. Найжорстокішими вважалися установи, побудовані на території Польщі. В приміщеннях були так звані “душогубки”. Туди заганяли ув’язнених євреїв та, подекуди, циган, а потім запускали чадний газ.

Коли нациські війська вторглися в Україну, яка на той час була частиною СРСР, відразу прийнялися до масового знищення єврейського населення. Зокрема, проводили погроми. Одни з найбільших пройшов влітку 1941 року у Львові. Того дня загинуло близько 5 тисяч євреїв. В Києві всіх євреїв зібрали та розстріляли в Бабиному Яру. Згідно з офіційними даними за кілька днів вбили понад 30 тисяч осіб.

Ще масові розстріли проводили неподалік Сирецького концентраційного табору. Тут євреїв знищували в період з 1941 по 1943 роки.

За офіційними даними, під час геноциду єврейського народу було вбито понад 6 мільйонів осіб. Серед них 30% – діти. Проте ці числа є узагальненими, адже неможливо точно встановити кількість всіх жертв, адже знищувалися відразу цілі сім’ї, а подекуди і громади. Щороку 27 січня відбуваються траурні заходи, церемонії і акції, під час яких пригадуються жахливі деталі тих подій.

Яке сьогодні свято в світі:

  • Міжнародний день портвейну;
  • Всесвітній день молоковідсмоктувача;
  • День непоєднуваних кольорів в одязі.

Яке сьогодні, 27 січня, церковне свято

27 січня в церковному календарі – день пам’яті рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії. Все життя жінка проповідувала Євангеліє, творила різноманітні чудеса і зцілювала хворих. В наш час мощі рівноапостольної Ніни зберігаються в Бодбійському монастирі, поряд з містечком Сігнахі. Там вони визнані основною святинею.

Народилася Ніна в Каппадокії приблизно близько 280 року. Її родина була знатного роду, а брат матері був Патріархом Єрусалимським. З самого дитинства дівчинку виховували в любові до Бога. Коли Ніні виповнилося 20 років, вона разом зі своїми батьками прибула до Єрусалиму. Там її вихованням зайнялася благочестива Ніанфора. Саме від неї дівчина дізналася, що в Кавказі (місто Мцхеті) зберігається хітон Ісуса Христа. Але в тих краях мешкають язичники, які не знають слова Божого. Після цього Ніні з’явилася Діва Марія, яка наказала їй йти до Грузії.

Ніна пройшла голод, холод та інші перешкоди, але все ж дісталася до землі Іверської. Там вона почала проповідувати християнство і творити чудеса. Незабаром до неї приєдналися дівчата і стали її ученицями. Померла Ніна 335 року.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 27 січня

Сьогодні іменини святкують: Кузьма, Максиміліан, Назар, Гнат, Петро, Михайло, Ніна.

Талісманом людей, народжених 27 січня, є гірський кришталь. Мінерал, який здавна відомий людству. Саме з ним пов’язано чимало історій та легенд. За однією з них, гірський кришталь – це заморожена Богами свята вода. А індіанці вірили, що в цей камінь перетворюються душі порядних і мудрих людей після смерті.

Що не можна робити в цей день

  • 27 січня забороняється позичати гроші.
  • Не слід сваритися з друзями, близькими і рідними.
  • 27 січня не варто ухвалювати важливі рішення.
  • Не відмовляйте людям в допомозі.

Народні прикмети і традиції на 27 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: навколо місяця туман – буде хуртовина;
  • холодно, йде сніг і рано співають півні – скоро прийде потепління;
  • 27 січня на деревах іній – буде відлига;
  • по небу пливуть білі хмаринки, значить морози ще довго триматимуться;
  • 27 січня вранці ворона каркає на завірюху;
  • блідий місяць означає, що скоро піде сніг;
  • якщо 27 січня яскраво мерехтять зорі, значить почнуться сильні морози.

Наші предки вірили, якщо 27 січня в домі почалася пожежа, потрібно на вогонь бризнути коров’ячого молока і полум’я зменшиться. А ще вірили, якщо в ніч на 27 січня вам приснилася чорна або червона корова, значить на людину чекає смерть. Селяни особливо шанували цього дня коров’яче молоко і навіть вважали, що воно може 27 січня зцілити від усіх хвороб.

Джерело: ТСН

Читайте також: У храмах ПЦУ на Рівненщині піднесуть особливі молитви за Україну